El passat dilluns 8 d’abril de 2013 es va dur a terme la presentació oficial del Grup de Treball de Teràpia Breu Estratègica (GTTBE) dins la Secció de Psicologia Clínica i de la Salut del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC).
Susana Lara, secretària del nou grup de treball, va presentar els objectius del grup a totes les persones assistents, així com a aquells qui han donat peu a la seva creació: Júlia Pascual (coordinadora), Susana Lara (secretària primera), Noemí Calvó (secretària segona) i els vocals Albert Vilardell, Blanca Díaz, Gloria Blanco, Sergi Bertran i Toni Randos.

Durant la presentació, es van exposar els objectius principals del GTTBE: d’una banda, reunir a la comunitat de psicòlegs estratègics per tal de difondre la investigació d’aquest model. D’altra banda, promoure el model de Teràpia Breu Estratègica (TBE) entre la població en general a través d’activitats realitzades de forma voluntària pels mateixos membres del grup. Es tractaria, per tant, d’aconseguir constituir el grup com a referent professional pels terapeutes que utilitzin aquest model, i realitzar un treball de comunicació, divulgació, sensibilització i foment d’aquesta corrent psicològica als possibles usuaris de la mateixa, ja siguin professionals d’altres disciplines o bé població en general.

Durant la presentació es va animar a totes i tots els presents a formar part del grup, sempre i quan s’acomplissin uns mínims requisits acordats per la mateixa junta. Aquests són: ser psicòleg col·legiat,  ser membre de la Secció de Psicologia Clínica i de la Salut del COPC i haver realitzat prèviament algun seminari o curs formatiu relacionat amb la Teràpia Breu Estratègica des del punt de vista del professor Giorgio Nardone. Es va aprofitar per a recordar a tothom que per tal de ser membre de la Secció de Psicologia Clínica i de la Salut es pot enviar un correu electrònic a l’adreça seccio@copc.cat mostrant interès per a formar-ne part. Així mateix, també es va informar que tota aquella persona que desitgi formar part del GTTBE, ho podrà comunicar en el mateix correu electrònic.

Pel que fa al primer dels objectius, es concretaria en una sèrie d’accions que, sobre la marxa, es podrien anar modificant. Això és: dur a terme xerrades informatives a col·legis professionals, dur a terme sessions clíniques des del punt de vista de la TBE, revisar models d’eficàcia i eficiència des de l’enfocament d’altres corrents psicològiques i, finalment, establir comissions d’investigació per tal d’avaluar els propis models d’eficàcia i eficiència.

Respecte al segon objectiu, es van concretar algunes idees per tal d’assolir-lo, tot i que també es va fer palesa la possibilitat de redefinició de les mateixes, en funció dels nous membres que es vagin introduint al grup així com de les seves experiències, aptituds i motivacions. Algunes de les idees exposades van ser: dur a terme xerrades informatives a la ciutadania per tal de donar a conèixer el model, fer divulgació de la TBE a través de presentacions de llibres relacionats amb la temàtica i coordinar taules rodones obertes al públic.

Després de la presentació del grup, la Júlia Pascual (psicòloga, docent i afiliada al Centre de Teràpia Breu Estratègica d’Arezzo, Itàlia) ens va introduir al model de TBE amb la conferència “L’art de resoldre problemes complexos amb temps breu”, oferint alguns elements que permetessin als assistents dilucidar la manera de treballar dels professionals d’aquesta corrent psicològica. La conferència va apropar-nos al model fent algunes pinzellades bàsiques sobre els orígens històrics de la TBE, els conceptes teòrics clau i fonaments d’aquest tipus de teràpia, així com la forma clínica de resoldre les problemàtiques des del punt de vista de la TBE.

Finalment es va obrir un torn de preguntes que van ajudar a resoldre alguns dubtes que havien quedat pendents durant la presentació del grup i introducció al model.

Toni Randos i Parés
Vocal del Grup de Treball de Teràpia Breu Estratègica
Secció de Psicologia Clínica i de la Salut
Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya