El paper dels psicòlegs en les residències és cada cop més imprescindible. Degut a les retallades, la figura d’aquest professional i la salut mental dels usuaris d’aquest tipus de residències per gent gran es troba en perill.

És per aquest motiu, que el Grup de Treball de Gerontologia de la Secció de la Psicologia de la Intervenció Social va elaborar un manifest per la defensa de la figura del psicòleg en centres i residències geriàtriques. El 6 de novembre es va presentar aquest manifest a l’Ateneu Barcelonès, amb una assistència de gairebé 100 persones, entre les quals es trobaven professionals tant de la psicologia com de la medicina i el treball social.

Salvador Altimir, metge especialitzat en gerontologia va ser l’encarregat d’obrir l’acte, explicant la seva experiència a l’Hospital Germans Tries i Pujol i la seva feina en diverses entitats de gent gran. Va fer un incís en la situació actual, explicant que al 2003 es va avançar molt en el model de residències públiques i en aquest moment sembla que tornem enrere en comptes de seguir avançant.

Pepe Rodríguez, periodista i psicòleg, va ser l’encarregat de llegir el manifest, en el qual es feia palès els canvis que han sofert les residències, passant d’un model assistencialista i paternalista a un model en el qual s’aposta per l’autonomia dels pacients. Per mantenir i millorar aquest model cal la tasca dels psicòlegs, que garanteixen l’adaptació d’aquestes persones grans al nou entorn de la residència i també acompanyen a les famílies en el procés d’integració.

Núria Oliver, directora d’una residència de gent gran, va parlar de la seva experiència en aquest lloc de treball i de la importància d’un model biosocial que apostés per les persones i la feina conjunta del psicòleg amb els residents i les seves famílies.

Josep Vila, expert en gerontologia va parlar de l’existència psicològica de qualsevol persona i el seu dret al patiment psicològic. Moltes vegades a les residències es nega aquest patiment, es fomenta que el pacient no es queixi, i tothom té dret a expressar el que sent.

Al torn de paraules es va parlar de la perillositat dels psicofàrmacs i de l'experiència d’acompanyament psicològic que tota persona depenent ha de poder tenir a l’abast.

Per últim, Josep Vilajoana, degà del COPC va realitzar la cloenda en la qual va fer menció de la seva experiència amb gent gran i la importància de la feina d’investigació en els problemes psicològics, que no es veuen a simple vista i per això moltes vegades no se’ls hi dóna la importància que es mereixen. També va fer una crida a la creativitat en les mesures polítiques, ja que la solució no són les retallades. Per últim va expressar la importància d’un model interdisciplinari que integrés diversos professionals per la correcta gestió de les residències.

En acabar l’acte tots els assistents van poder gaudir d’una copa de cava a l’entrada de l’Ateneu, on encara es van poder debatre més temes relacionats amb la gerontologia en un ambient distès.


Ampliació de la informació

Dilluns 16 de desembre es va mantenir una reunió entre diversos col·legis professionals i entitats adherides al manifest contra les retallades de l'ICASS i el Departament de Benestar Social i Família. En aquesta reunió, el departament va mantenir la seva voluntat d'aplicar el pacte signat per l'ICASS amb les principals patronals de centres residencials per a gent gran.

Els col·legis i entitats han manifestat la seva total oposició a l'acord però també la seva màxima col·laboració en la recerca d'un model d'atenció a la persona ètic i sostenible, amb un document basat en set eixos en els quals hauria de basar-se el model.

S'ha creat també, a través de la plataforma Change.org, una recollida de signatures per abolir la proposta del Departament de Benestar Social i Família. Podeu signar la petició i compartir-la a través d'aquest enllaç.

Podeu llegir el Manifest i l'Acord de l'ICASS aquí.