El Grup de Treball de Psicologia Aplicada a l’Arbitratge i al Judici Esportiu (Secció de Psicologia de l’Esport) va organitzar el passat 3 de novembre una taula rodona titulada La preparació psicològica com a clau de l’èxit arbitral. Els ponents van ser Alfons Álvarez, àrbitre català de la 1a Divisió Lliga BBVA; David Barrufet, exjugador d’handbol; Àlex Gordillo, psicòleg de l’esport i psicòleg del Departament d’Arbitratge de l’ACB entre 2005 i 2011; Joan Carles Mitjana, exdirector tècnic dels àrbitres de la FCBQ i responsable del programa d’educació d’Euroleage; i Ricard Torquemada, periodista esportiu. Van actuar com a moderadors Josep Pla i Ana Cruz Pérez, membres del Grup de Treball de Psicologia Aplicada a l’Arbitratge.

Amb una nodrida assistència de prop de 80 persones, vàrem poder contrastar durant més de dues hores la visió que tenen cadascun d’ells, des de la seva experiència professional, de la figura de l’àrbitre, i quins aspectes de la seva tasca són millorables des de la psicologia del rendiment esportiu.

La presa de decisions, la gestió mental i emocional de l’estrès, i la capacitat per a fer de mediadors entre tots els agents que intervenen en el joc van ser considerades les habilitats més importants entre totes les que els àrbitres posen en joc per dur a terme la seva tasca, i que caldria treballar per obtenir millor rendiment en el terreny de joc. Tots els convidats van estar d’acord en el fet que el psicòleg de l’esport, com a psicòleg del rendiment, pot ajudar a millorar aquestes habilitats per obtenir una millor eficiència en la tasca arbitral.

També es va evidenciar que si bé la millor manera de treballar amb els àrbitres seria a través dels respectius comitès federatius, aquests disposen, actualment, d’escassos recursos econòmics que prefereixen destinar a altres tipus d’activitats formatives que no pas els aspectes psicològics.

Aquesta activitat va servir per donar a conèixer als àrbitres assistents el que la Psicologia de l’Esport pot fer per ajudar-los a millorar el seu rendiment esportiu i animar-los a què, individualment, inverteixin en la seva formació en aspectes psicològics, assistint a cicles formatius que institucions com el COPC puguin organitzar; i als psicòlegs de l’esport, se’ls va oferir algunes claus de quins aspectes treballar amb el col·lectiu arbitral.

Tot plegat va ser un èxit tant de públic com de continguts gràcies a una taula formada per uns convidats de luxe que van aportar molt a un debat que considerem que va ser molt profitós per a tothom.