El projecte Vincles BCN, promogut per l'Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, ha estat distingit recentment amb el primer premi del Mayor's Challenge 2014 de la Fundació Bloomberg. Cada cop hi ha més població de gent gran al món, i a la ciutat de Barcelona, on es preveu que l'any 2040 un de cada quatre residents a Barcelona tindrà més de 65 anys. És per això que l'Ajuntament de Barcelona vol tractar l'aïllament social que pateixen aquestes persones a la ciutat a través d'aquest projecte, que millora la seguretat i independència de les persones grans mitjançant cercles de confiança personalitzats i connectats. Un cercle de confiança o xarxa personal consisteix en un grup de persones que s'uneixen per donar suport a algú, en aquest cas, una persona gran que així ho demani. El projecte Vincles utilitza tauletes i mòbils per connectar a les persones grans amb els membres de la xarxa, de manera que les noves tecnologies ajuden a la persona a no sentir-se sola ni aïllada, a més d'apoderar-la donant-li una nova eina de comunicació.

Aquest 5 de febrer s'ha celebrat les Jornades Construïm Vincles, en les quals han participat representants de diferents col·legis professionals com Josep Vilajoana, degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), Jaume Padrós, degà del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) o Núria Carrera, degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT).

Jordi Tolrà, de la Gerència de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports ha estat l'encarregat de presentar el projecte Vincles i la canadenca Vickie Cammack, Fundadora de Tyze Personal Networks i una gran experta en la implementació de solucions innovadores en el sector social ha parlat del model d'atenció en xarxa.

A la sessió plenària ha participat Àngel Miret, Gerent Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports com a moderador. Han fet parlaments Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, Jaume Padrós, degà del COMB, Vicenç Gasca, president de la Fundació Barcelona Comerç, Josep Marquès, president de la Creu Roja a Catalunya, Mario Cugat, president de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC) i Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. Tots han coincidit en la importància de crear vincles i evitar l'aïllament de la persona, apoderant-la per continuar vivint en el seu entorn. És a dir, que la persona no hagi d'anar a una residència amb determinada edat, sinó que pugui continuar a casa seva amb assistència de la seva xarxa de confiança. També s'ha parlat de com la tecnologia ens ajuda a mostrar afecte quan no podem estar presents físicament, encara que també s'han de promoure les trobades "reals" a banda dels avantatges tecnològics. I promoure també les xarxes veïnals, amb els botiguers del barri, on es creen vincles que ajuden a la persona a no sentir-se sola.

En aquesta sessió plenària també han participat persones que es trobaven a la fila O, i que treballen en diferents institucions de caràcter social, que han reforçat les idees plantejades fent algunes propostes com la creació de pisos compartits entre gent gran i estudiants, l'habilitació d'espais on la gent gran pugui fer exercici, la formació en noves tecnologies o la generació de punts de trobada.

Més informació sobre el projecte Vincles al web de les Jornades.

Podeu trobar més informació sobre el que s'ha dit a les jornades a les xarxes socials amb el hashtag #VinclesBCN