Diumenge 24 de febrer, va tenir lloc al Centre Cívic Ca l'Herrero de Portbou, amb gran afluència de públic, l´acte de presentació del llibre "Ansiedad" organitzat per l'Associació Passatges de Cultura Contemporània amb la col·laboració de lAjuntament de Portbou.

El Dr. Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, va obrir l'acte, presentant l'autor Dr. Antoni Bulbena* i a continuació va fer un recorregut per la seva obra, prologada pel Dr. Luis Rojas-Marcos.

Primer de tot, va recomanar la lectura d'aquest llibre, especialment als psicòlegs encuriosits, capaços de meravellar-se davant d'una descoberta clínica plena de conseqüències diagnòstiques, en tant que suggereixen una nova dimensió del diàleg amb el pacient.

Fent servir la metàfora d'un viatge en tren -símbol molt significatiu en la vida i en la història de Portbou- va convidar el lector deixar-se anar de la mà del Dr. Bulbena, pels itineraris marcats a les pàgines del llibre, fins a arribar a les estacions on es troba el seu objecte d’investigació: l’ansietat, els seus efectes i les seves funcions per la supervivència psíquica. A partir d’aquesta localització es mostren els signes i símptomes en diversos quadres clínics. Així doncs, el Dr. Bulbena ens porta vers uns resultats obtinguts similars, segons Mattioli, a un final que com les bones novel·les policials, sorprèn el lector per la consistència lògica de les ficcions dels protagonistes-pacients en aquest cas. Sobretot, en la mesura que com a clínics acostumen a veure veritats humanes en signes molt petits.

Resulta sorprenent i natural alhora -assenyalà el degà del COPC- la relació trobada entre hiperlaxitud connectiva i ansietat. Tanmateix, l'angoixa és una reacció d'anticipació desmesurada respecte a l'estímul perillós i Bulbena ens recorda que el trauma no és tant el cop, com la reacció autoprotectora descontrolada.
G. Mattioli va finalitzar la seva presentació amb la següent consideració: aquest llibre pot ser molt útil per a clínics i per a psicoterapeutes acostumats a construir de manera cooperativa el diagnòstic amb el pacient.

Tot seguit el Dr. Bulbena va fer una mena de classe magistral, una exposició rigorosa i sistematitzada desplegant els eixos teòrics-clínics seguits durant el procés de la seva investigació, culminats pels seus resultats dels quals fa palès aquest llibre.

Cal destacar del seu discurs un factor metodològic, al qual  el Dr. Bulbena li va donar molta rellevància: totes les deduccions teòriques d'aquest llibre, van sorgir de la pràctica clínica, d’escoltar atentament les particularitats dels relats de cada pacient. Aquesta perspectiva és diferència de l'aplicació de protocols homogeneïtzadors que esborren els matisos diferencials dels subjectes investigats.

L'acte es va cloure amb molts aplaudiments per part d'un públic agraït. Per finalitzar, l'Ajuntament de Portbou va convidar els assistents a un aperitiu.

 

Carme Alda Elorza

Psicòloga i Psicoanalista (AMP). Membre de l´Associació Passatges de Cultura Contemporània.

Nota*: El Dr. Antonio Bulbena, fill adoptiu de Portbou, és psiquiatre i director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona. Format a Barcelona i a Cambridge, desenvolupa la seva tasca clínica a la Unitat d'Ansietat de l'Hospital del Mar a l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions.