El 8 de novembre vam poder escoltar la conferència Violència i salut mental en la infància i l'adolescència, a càrrec del Dr. Antonio Pombo, una activitat promoguda per la Comissió de Psicoanàlisi i  l’Associació de Familiars per la Salut Mental de Nou Barris, amb el suport de la Junta de Govern, la Secció de Psicologia Clínica, de la Salut i Psicoteràpia i del Comitè d’Infància i l’Adolescència (CIAC). L’acte va ser presentat pel degà del COPC, el Dr. Guillermo Mattioli, i la llicenciada Mercè Collell.

Durant la conferencia, el Dr. Pombo va diferenciar l’agressivitat de la violencia: mentre que la primera és conjuntural a l’ésser humà, i per tant inevitable, la segona és producte de la cultura. Al llarg de la història hi ha hagut molts actes violents vers la filiació, a l’antiga Grècia es matava als infants deformes o discapacitats. En la revolució industrial s’obligava a treballar als infants llargues jornades; però és en la família on es donen situacions de violència més punyents. La família és la responsable de la criança i de l’estructuració psíquica de l’infant. La dependència, les dificultats inherents al desenvolupament del bebè, la vulnerabilitat, l’extrema dependència, plors, demandes, etc. poden desvetllar, per projecció, aspectes intolerants en l’adult. Això explica maltractaments vers els fills ocasionant-los greus seqüeles físiques i mentals. En famílies violentes els fills són considerats com una propietat dels pares, no com uns subjectes diferenciats amb vida pròpia. Molts maltractadors han estat nens abusats o maltractats.

El Dr. Pombo també va fer referència a la transmissió generacional dels traumes: allò que no s’ha pogut dir (per vergonya, por, angoixa) passa a la generació següent com a innombrable i en la següent com a impensable, ocasionant buits simbòlics importants.

En la darrera part, Pombo va fer referència a l’ajut que la psicoteràpia pot fer per aquests infants. Són nens en qui hi ha apatia, ansietat, estat d’alerta o bé un fort ressentiment contra la societat. El maltractament origina ferides en la subjectivitat. El terapeuta escolta l’infant, atén al llenguatge parlat, però també al llenguatge no verbal, dibuixos, jocs. Tot això obre un marc on poder restituir, elaborar, les conseqüències del trauma.

El Dr. Pombo va il·lustrar els continguts teòrics amb exemples de la seva llarga trajectòria clínica i va promoure una àmplia participació del públic.

 

En conclusió, malauradament la violència forma part quotidianament de la nostra realitat social, i això ha empès la Comissió de Psicoanàlisi a promoure aquest acte a fi d’oferir eines de pensament i reflexió per a fer-hi front. Agraïm al Dr. Pombo el seu mestratge i confiem tornar-lo a escoltar en el futur.

 

Mercè Collell
Vicepresidenta de la Comissió de Psicoanàlisi