El primer diagnòstic documentat d´un càncer de mama a la Roma de 1519 i patit per una de les top-models més popular de tots els temps: La Fornarina, parella de Rafael d´Urbino, pintor que el seu ull clínic transmuta en descriptor del tumor cent anys abans del seu reconeixement per la medicina; l´enginy d´un menut de set anys per aconseguir que els seus pares reticents li comprin una tortuga; Aristòtil i Plató; Charcot i el gran Babinski; records dels anys escolars i reflexions de Milosz sobre la mort.

Com anomenar cadascuna de les parts del llibre? Capítol, escrit, assaig, divertiment...? En qualsevol cas, les primeres quinze pàgines de Core, subtitulat Sobre enfermos, enfermedades y la búsqueda del alma de la medicina d´ Andrzej Szczeklik apleguen tot el que hem mencionat suara i bastant més. Ben organitzat, ben lligat i millor salpebrat. I el ritme no decau. Les pàgines següents mantenen les característiques d´una obra coral pels temes: la genètica, l´art d´operar, les relacions entre el metge i el pacient, la separació entre coneixement tècnic i humanista., els canvis de la polis.. i una erudició que requereix de moltes hores de cocció pacient presentades amb una prosa fluïda i precisa, humorística i lleugera, que permet als impacients empassar-se el llibre en un tres i no res, tot i que recomanem tastar amb relaxació, parsimònia  i passió cada pàgina.

Es clar que el senyor Andrzej Szczeklik (1938-2012) no ha sorgit del no res. Polac de Cracòvia, físic i metge, dedicat a la investigació pura quan no desenvolupava polítiques sanitàries mentre ensenyava per les universitats de mig món, pianista al club Kabaret Piwnica pod Baranami que podem traduir com Els moltós del soterrani , club que, per cert, segueix existint, pertany al bo i millor de la cultura centre europea.

Per una vegada direm que l´edició que ens presenta El Acantilado no és, contra el seu costum, impecable. Hi trobem a faltar uns índexs, onomàstics o no, com cal.

Tot i que el llibre també parla de psicologia no necessitem de justificacions per abocar-nos a la lectura de Core abans de que topem amb el mur de pedra.

Andrzej Szczeklik (Acantilado 2012)