Agost de 1945, vigília de l'explosió d'Hiroshima. A les sis del matí, Jorge Semprú, insomne des de la seva estada al camp d'extermini de Buchenwald pica el timbre de la casa de Claude-EdmondeMagny, la dona d´en Pierre Grimal i estudiosa d'alguns dels investigadors de la memòria: de Joyce a Bataille. Segons sembla, aquella matinada Semprún va conèixer l'esborrany deLettresurlepouvoir d'écrire. Però ell encara no ho sabia: "Jo sabia que Claude-Edmondes'instal•lava a la seva taula de treball a l'alba. Em va oferir cafè de veritat ".

Anna Pagès (Barcelona, 1965) pren la breu anècdota com un dels lleus fils que guien la seva Sobre el olvido per recrear el voler saber sobre la memòria que ens porta al futur, per presentar el present com a moment de l'esdevenir de la pèrdua o l' oblit com catapulta per a la invenció i la creació artística.

Amb suavitat, gairebé sense voler, com en una conversa empresa sense límit de temps, Anna Pagès relaciona els temes fonamentals de la nostra contemporaneïtat: la pressa, el consum, la irresponsabilitat o la voluntària ignorància d´un mateix, amb la reflexió d'alguns autors majors: D'Aristòtil a Freud, de Nietzsche a Heidegger., de la trobada al desig i l'ètica

I no obstant això, Anna Pagès ens presenta, amb la facilitat que permet un bon coneixement dels temes i l'ajuda de la seva experiència com a professora, un text seductor, ben treballat, que pren al lector. Suggerent en les absències tot just insinuades, -com no evocar la carcassa que es construeix l´autista Temple després de llegir unes poques pàgines-; ferma davant els que suggereixen que una molècula o una neurona "saben" que volem fugir; emotiva per impulsar-nos a reflexionar amb Appelfeld.

I decidida a expressar la seva reflexió sobre la Llei de la Memòria Històrica, tema sobre el qual s'anuncia la propera publicació del llibre col.lectiu "Sobre la memòria històrica"

En definitiva: un llibre poc habitual, de maduresa, ben escrit que, sense estridències ni escarafalls, ens planteja l'oblit veritable com una presa de decisió sobre "què serveix per viure i què per morir"

Anna Pagès (Herder 2012)