Silvia Fendrik ha tingut la fortuna d´escriure sobre temes que li han interessat i que, alhora, són actuals perquè sorgeixen de la seva pràctica clínica. Amb encert ens va explicar les particularitats dels principals analistes dedicats a la pràctica amb nens: d´Anna Freud a Arminda Aberastury, de Melanie Klein a FrançoiseDolto, i més tard va ser de les primeres en reflexionar sobre dos símptomes contemporanis: la bulímia i l’anorèxia.

Escriu amb un estil propi que defuig de l´escolàstica de les terminologies mal enteses. Usa una extensa bibliografia a la que la seva reflexió descobreix racons inèdits.

Amb el rialler títol de El falo enamorado,que adquireix altres ressonàncies pels que coneixen la sentència segons la qual enamorar-se no deixa de ser una forma de suïcidi, Silvia Fendrik ens endinsa en alguns aspectes de la sexualitat masculina i els enigmes del seu desig amb l’excusa d´una passejada pels freqüentats mites literaris: Hamlet, Don Juan, Casanova, Faust, Èdip i Antígona.

Con que tendim a creure que la sexualitat delshomes es regeix per un parell de principis prou coneguts i flexibles com per encabir-hi les pràctiques més vulgars i les més insòlites, la sola oferta d´una nova revisió de l´Èdip o el Hamlet té el risc deproduïr una sensació d’enfarfegament, de dejà vu. I amb aquesta prevenció hem encetat  la lectura.

Amb sorpresa, la lectura se’ns ha emportat amb la mateixa atracció que una bona novel.la policíaca, més Simenon que Fred Vargas per l´absència de paranys. De vegades n´hi ha prou en un petit canvi del punt de vista per descobrir una nova perspectiva i el capítol dedicat a l’Èdip és especialment revelador en aquest sentit. No desvetllarem, però, l’argument.

Silvia Fendrick (Xoroi edicions, 2012)