Poques vegades una trobada pren el caire de moment de tall, d'assenyalar un abans i un després. Fa quatre anys van tenir lloc les Primeres Jornades d'estudi i debat sobre el futur de la formació integral dels metges, finalment recollides en el llibre ¿Bioingeniería o medicina? El retard en la publicació no ha fet sinó accentuar-ne l’expectació.

Com a psicòlegs que tendim a sentir-nos la ventafocs del sistema sanitari, algunes anècdotes ens poden interessar o sorprendre. Així, aprendrem que la disminució real de recursos dedicats a la medicina va començar fa més de deu anys -i els Êtats Generals de Montpellier ja ho van destacar-, i que a algunes contrades dels USA una quarta part dels infants són medicats per hiperactivitat; coneixerem els orígens intel·lectuals del model anomenat psicobiosocial, o entendrem l’augment del Burn-out entre els metges.

El gruix del llibre ens descriu dos models de medicina i dues maneres d'ensenyar-la i practicar-la en un context on la constant presència de la tecnologia no és sempre útil per diagnosticar i curar, i que va acompanyada d'un augment de les visites als practicants de medicines alternatives (tema que, per si sol, ofereix un bon camp de reflexió als psicòlegs), mentre que la indústria farmacèutica té una àmplia capacitat per decidir qui i com es dedica a la formació, per estrany que ens sembli. Correspon a cada professional i a cada organització decantar-se per una o altra manera de fer.

Els autors es demanen si avui en dia és possible una perspectiva holística quan topem amb una medicina deshumanitzada, amb unes expectatives socials generades per la premsa i els polítics que són excessives, un intent d'evitar o disminuir la responsabilitat individual i, a sobre, amb la pressió per part de les administracions, sigui quina sigui la teòrica ideologia, sobre el temps i les agendes dels professionals, per allò de la rendibilitat. Completem-ho amb el “client” dels temps del consumisme que cada cop se sent amb més dret per demanar sense pensar en les conseqüències.

Sobre aquest mapa els autors situen els dos models d'ensenyament, diguem-ne que realment existents, però un més que l'altre. Breument: un és asimètric i autoritari, biologista i piramidal; mentre que el segon segueix la idea “biopsicosocial” (sobre la que en Tizón en fa algunes sucoses precisions) amb bescanvi d'experiències, formació de grups i relació normalitzada tutor-discent i on la bona preparació mèdica inclou (i aquí com a psicòlegs hauríem de parar un altre cop l’orella) l´ús de les emocions i la reflexió. Òbviament l’apel·lació als grups Balint sobre els què giren els darrers capítols, els bons resultats dels quals estan fortament contrastats, cau de pes ( i un altre cop els psicòlegs hi hauríem d'estar ben atents).

¿Bioingeniería o medicina? serveix als professionals de la salut per reflexionar i cercar els punts de contacte entre disciplines i pràctiques connexes sense descurar la nostra manera de fer a les institucions.

Com que, de postres, tots tenim cos i per tant tard o d'hora hem de passar per cal metge -i si algú vol fer-se il·lusions a la punsetiana manera, recordarem que ningú, ni el nen de pit, no se’n pot estar de finançar el sistema via impostos directes o indirectes- fora bo dedicar unes estones a llegir i reflexionar sobre ¿Bioingeniería o medicina?.


Jorge L. Tizón - Xavier Clèries - Neri Daurella (Compiladores) (Ed. Red-Ediciones)