Reconeguem els fets

Rashomon d’Akira Kurosawa ja ens ensenya que de versions dels fets n'hi ha tantes com personatges.

La veritat del discurs jurídic no és en relació als fets, contra el que intuïtivament tendim a creure, sinó en relació a la mateixa llei. Fets per a l'altre que poden ser creats. Fets de discurs. Austin en socors de la legislació?

Sobre la responsabilidad criminal, un llibre escrit per Luis Seguí, ens ha sobtat. Li hem de reconèixer a l'amable lector que ens hi vàrem acostar més aviat per obligació que no pas per interès o ganes. Amb poca esma vàrem començar a passar pàgines.

I les primeres línies varen estar prop de fer-nos desistir: “la responsabilidad, es decir el castigo...”,  la típica cita de Lacan. Deja vu.

Rectificació immediata. De fa temps no ens acompanyava un llibre que ens obliga a reflexionar sobre les diferències entre responsabilitat i culpabilitat, o sobre sentència judicial i subjectivitat.. L´autor és advocat, escriptor i psicoanalista.

De la ficada de pota (o no) del jutge Garzón al cas Hildergart, del xicot de les ballestes a Heichmann. Avui en dia estan de moda els màsters sobre psicologia forense. Una sortida professional. Potser fora bo que els estudiants, i els  professionals, prenguessin nota de llibres com aquest. Que els acostessin a la seva biblioteca i es demanessin sobre el grau de responsabilitat subjectiva de qui es considera culpable.  I sobre el grau de responsabilitat de la víctima.

Culpa i responsabilitat. La llei i la subjectivitat. Complexitat.

Lluís Seguí (Ed. F.C.E., 2012)