De Marie Bonaparte molts aficionats a la lectura de Freud n'han sentit parlar i ben pocs l'han llegit, entre d'altres coses perquè en català o castellà hi ha ben poca cosa publicada (La sexualidad de la mujer, Barcelona, Peninsula, 1972).

Editat a la col·lecció Tiempo de Memoria d´editorial Tusquets, que es dedica a les biografies i autobiografies. Els psicòlegs estem obligats a conèixer aquesta col·lecció, ni que sigui només perquè ha  publicat els records en part exculpatoris, però de quina culpa,  d'en Castilla del Pino.

Celia Bertin, autora de la biografia de Marie Bonaparte, ens obre les portes del gran saló de Can Marie Bonaparte. L’Europa del XIX i del XX. Amos. Una història d’amos que inclou des de la creació del Principat de Montecarlo fins els negocis al Paris de Huysmans.

Freud hi pintava alguna cosa?. Doncs sí, diplomàtic quan calia, va obtenir suport, diners, pels seus projectes editorials i uns anys de vida perllongada a l'exili.

El bon lector trobarà un relat biogràfic que combina l’exactitud anglesa amb la capacitat francesa per a la narració. I una bona estona d'entretinguda lectura que l’apropa a unes maneres de viure desaparegudes.

El professional del ram es farà creus davant de la manera de fer de la senyora Bonaparte amb els seus pacients. Diguem que les crítiques a les sessions curtes atribuïdes als lacanians es queden... curtes.

Ras i curt: la bona histèrica fent de les seves. Un plaer

Per cert: la nostra constitucional reina i la princesa  Bonaparte eren i són família política. Les conclusions, si n’hi ha, pel lector...

Celia Bertin (Ed. Tusquets, 2013)