Qualsevol camp del saber té els seus llibres sòlids, densos, imprescindibles per definir el camp epistèmic i establir noves propostes d´investigació que permeten plantejar les dificultats i avançar prenent riscos. El professional, l´especialista coneixedor de l´estat de la seva disciplina n´és el lector predilecte.

Una altra mena de llibres, molts si mirem les prestatgeries, ben pocs quan necessitem la seva companyia, decideixen explicar de manera entenedora l´estat de la qüestió d´una disciplina. Aquests llibres necessiten que l´autor hagi madurat fins combinar els seus estudis amb la seva experiència vital i professional. Millor encara si l´escriptor ha anat polint la seva capacitat expositiva amb classes i conferències davant públics diversos: del congrés internacional a la xerrada amb joves encara no universitaris. I l´estil ha de ser no sols didàctic, sinó entretingut. Creatiu per mantenir l´atenció del lector, sense donar res per après, evitant usar les paraules tècniques tant com pugui, gradual... No tothom disposa d´aquest tarannà especial

Darian Leader és un psicoanalista format a Gran Bretanya i analitzat a França, de llarga experiència com ensenyant i divulgador i, a més , aficionat a la fotografia. La seva formació li permet conèixer la tradició psiquiàtrica europea,  la gran clínica francesa i alemanya, però també l´anglesa. A més, des de ben jove ha treballat en institucions dedicades a atendre persones no bojes, sinó diagnosticades de psicòtiques.

Amb ¿Qué es la locura? respon aquella mena de preguntes que ens podem fer, siguem professionals o merament curiosos de l´ésser humà, i de contesta no pas fàcil: Una persona amb un comportament perfectament “normal”, pot ser psicòtica?. A la inversa: Un comportament completament esbojerrat implica un diagnòstic de malaltia mental greu?. I quines són les causes de les psicosis?. Ambientals?, genètiques?, familiars?. Els humans podem decidir ser psicòtics?. I, de ser així, perquè uns ho trien i d´altres no?. I què fem amb la medicació? Va bé?. Per què? I com es cura la bogeria? Però, que vol dir curar la bogeria?

Leader crea un llibre amè, entretingut de llegir, divertit. I sense cedir als llocs comuns. El coneixement de la bibliografia, des de la psiquiatria clàssica fins els debats contemporanis, és magnífic, els exemples de casos propis ben triats, l´amenitat expositiva atrau el lector.

Un llibre per llegir, per regalar, que només necessita d´un lector contemporani i encuriosit. Llegir-lo és una festa. Tan de bo els primers cursos de les nostres universitats se n´encarreguessin de divulgar-lo entre els joves estudiants.