Estem al 1918,  setembre, Budapest, V Congrès  Psicoanalític Internacional. Freud reserva pel final de la seva intervenció la petició d´extendre el tractament psicoanalític a tota la població. Els tractaments hauran de ser de franc, i mentres l´estat no se'n faci càrrec, la beneficència privada, bàsicament els analistes amb el seu treball gratuït, i les seves donacions, els impulsarà i els finançarà. Els analistes presents, d´un ventall ideològic que va de la socialdemocràcia  al comunisme accepten el plantajament amb entusiasme. La tècnica canviarà, però, vaticina  Freud.

Ha acabat la Gran Guerra. Viena. Inflació, gana, pobresa, aturament... Comença la Viena Roja amb un Ajuntament d´esquerres -de quan les esquerres eren esquerres-, i una decidida política  econòmica, urbanística i institucional. Freud, Adolf Loos, Adorno... Temps d´invenció. Salvant les distàncies que són moltes: La Mancomunitat.

Psicoanálisis y justicia social (1918-1938)Elisabeth Ann Danto, especialista en treball social  i professora al Hunter College de la universitat de Nova York descriu exhaustivament la creació de les clíniques encarregades d´atendre els pacients i dels insitituts que vetllaven per la fomació dels analistes a Viena, Berlín o Frankfurt però també a  Zagreb, Trieste, Londres o Nova York. .

Però els analistes tambè van impulsar la invenció de centres  d´informació sexual, l´atenció a la primera infància o la formació dels treballadors socials. Una xarxa pionera que va trobar-se amb la decidida oposició de l´establishment psiquiàtric, la burocràcia estatal i els partits de dreta.

Han passat poc més de deu anys. Un pacient veu tallada abruptament la seva sessió.  No és que el seu analista hagi canviat la tècnica. Pacient i analista han de fugir per la finestra per escapolir-se de la irrupció de la Gestapo al consultori.  El terror ha  començat

En temps on també cal inventar noves pràctiques i noves institucions, aquest estudi detallat  dóna coneixement i idees. Els analistes potser trobaran que en alguns aspectes el llibre fa curt. Probablement els agradaria conèixer més detingudament com éren els estudis als instituts , o com afectaven els aspectes burocràtics a la pràctica clínica. Els pedagogs conèixer amb més detall com es van estendre les pràctiques psicopedagògiques a les escoles. Els treballadors socials saber-ne més dels orígens de la seva professió; els psicòlegs de tot una mica, perquè Fromm, Piaget, Spitz o Buber apareixen per les pàgines del llibre, i perquè esdevé difícil trobar alguna manera de fer, algun tipus d´institució que no s´hagi creat o impulsat en aquests poc més de vint anys.

I és cert que el detallat estudi  d’Ann Danto dóna el mapa general sobre el que poden inscriure’s els camins de les investigacions detallades.

La traducció de Rosalba Zaidel segueix la bona tradició de l’editorial Gredos, la qual completa el volum amb un útil index onomàstic.