Comencem pel final; des de fa ja uns quants anys, l’espectacular aparició d’Internet, paral·lelament a la seva quasi plena gratuïtat sustentada en tot cas en la publicitat, s’estava qüestionant.

Apple, Google o Amazon, repliquen ja obertament al Flautista d’Hamelín que, com se sap, va ser capaç de treure a tots els ratolins d’un poble, amb el so de la seva flauta, fent el mateix amb tots els nens quan la ciutat no li va pagar la feina.

La llegenda dels germans Grimm es repeteix aquí i ara, però a l'inrevés; la màgica flauta d’Internet, després d’aconseguir ficar-nos a tots dins “la xarxa”(mai millor utilitzada la paraula), ara que ja estem ben captius, ens obliga a pagar el que “els nostres nous amos” vulguin. Aquest ha estat el cas del canvi forçat del nostre correu corporatiu; gmail que el proveïdor ens pujava un 500% més, és a dir, passar de 5 a pagar 50 euros pel @COPC.CAT

La Junta de Govern, malgrat l’important problema que una migració del correu corporatiu suposa, ha optat, davant una proposta tant sobredimensionada com abusiva, per no acceptar “l’atracament”, i canviar de proveïdor, tot i saber que seria un canvi complicat i difícil, i que seria la Junta i no Google, qui rebríem tant critiques com queixes.

Malgrat l’enrenou, Microsoft és una proposta assenyada i altament competitiva en oferir a més, nous serveis força assequibles. Els Estats, però, haurien de començar a legislar per evitar que continuïn aquests abusos, ja que és evident que aviat “la flauta” dels euros tornarà a sonar, tant pel cobrament de continguts, com per la nova captivitat finalment monetària de tots nosaltres en el “núvol”.

Nous Estatuts/Codi Deontològic

Al canvi d’Estatuts per llei, la Junta de Govern vol afegir una renovació que aporti més participació als organismes del col·legi. Es tracta d’una proposta que té per tant un únic sentit; aconseguir la participació en les decisions de govern d’una representació plena del col·lectiu. Aquesta proposta, igual que la renovació del Codi Deontològic, pot ser més o menys entesa, però cal debatre-la sent capaços de contemplar-la des de l’interès general, més enllà per tant dels particulars.

Festa solidària

Aquest mateix principi de solidaritat és el que igualment, la Junta de Govern va voler emprar, proposant la Festa de la Psicologia Solidaria, trobada que pretenia trencar esquemes estàtics, per mostrar la difusió de la nostra diversificada professió i una atenció especial per aquells que estan patint la crisi de forma cruel i injusta.

És en aquests tres esglaons, no sempre senzills ni fàcils d’explicar i compartir, on es reflexa novament la voluntat de la Junta de Govern, que no és altre que fer entendre i estendre la professió, no cedir a les pressions dels auto-complaents ni dels poderosos, reforçant molt significadament la participació i per tant la democràcia interna.


La Junta de Govern