De Ciceró a Lucia Joyce: La clínica

Des de fa anys José Maria Álvarez, format a Barcelona com psicòleg i psicoanalista, coordina la unitat de psicologia clínica de l´Hospital Universitari Rio Hortega a Valladolid. Com que ensenyar és una de les passions del doctor Álvarez, en companyia de Fernando Colina dirigeix la formació dels PIR i MIR per aquelles contrades, ambdós han aconseguit situar el Rio Hortega com un centre de referència on aprendre clínica, de manera que el trien per estudiar alumnes de la seva zona natural d'influència.  

Entendre de la bogeria és una altra passió de José María Álvarez. Amb Fernando Colina i el psiquiatre Ramon Esteban va crear fa uns anys el grup denominat Los alienistas del Pisuerga que tradueix i edita els clàssics de la psiquiatria del XIX i del XX. Charcot, Sérieux, Séglas... formen part del catàleg que omple un buit bibliogràfic i que permet estudiar i entendre sense repetir els llocs comuns que ens ofereix la indústria dels medicaments.

El nom del grup: Los alienistas del Pisuerga ens mostra la tercera passió d'en José Maria Álvarez: el gust pel llenguatge, per trobar la paraula justa. Alienista designava el metge filòsof, el metge que tractava el patiment, la bogeria; amb el temps, psiquiatre substituiria a alienista, primer per designar una de les grans especialitats de la medicina simultània a la consideració de la bogeria com una malaltia, darrerament fa l'efecte que el psiquiatre, allunyat dels seus orígens, va convertint-se en un prescriptor de receptes.
Té encara una quarta passió José Maria Álvarez: la clínica psicoanalítica, li plau aprendre dels pacients. Clínica, escriptura, bogeria i ensenyament donen un resultat gens forçat:  Estudios sobre la psicosi del que n'acaba d’aparèixer la tercera edició.

Són tres edicions i cada una diferent de les anteriors.  Perquè, com escriu l'autor: “alejada de todo servilismo, lo que mi mano transcribe es lo que en el fondo pienso", i perquè cada edició està totalment reescrita, amb supressions i textos nous, amb un estil cada vegada més precís, capaç de convertir en clar el tema més complexe. Més que nova edició caldria parlar d'una sèrie.

Estudios sobre la psicosis és una simfonia en quatre moviments. La primera relaciona el pensament humanista clàssic: Antífon, els estoics, els epicuris o la figura cabdal de Ciceró amb la psiquiatria del XIX i el geni de Freud. En definitiva, la línia dels que han cregut que el patiment humà, el pathos, la ètica i el llenguatge tenen relació. Segueix la precisa descripció i explicació de les al·lucinacions i els fenòmens elementals. La tercera part, centrada en la paranoia examina els grans casos clàssics: Schreber, Wagner i Aimée. Acaba el llibre amb dos temes d'actualitat: el debat sobre la psicosi normalitzada i un estudi sobre la bogeria de James Joyce i la seva filla Lucia que no és sols innovador i original, distant de les habituals repeticions sobre el tema, sinó que aventurem que inaugura una nova etapa en la producció intel·lectual de José Maria Álvarez.

Si hi afegim que l'editor ha inclòs per primera vegada un índex temàtic i de noms que facilita la consulta i que l'estil de l'Álvarez ens recorda un autor ben poc llegit actualment però un dels millors escriptors que l'assaig en llengua castellana ha produït: Ramón y Cajal tenim com a resultat un d'aquells llibres que psiquiatres i psicòlegs clínics, estudiants i lectors haurien de tenir com a eina de referència per aprendre, estudiar, reflexionar i, també,  permetre's el plaer de la lectura.

Magne Fdez-Marban