Diuen que és propi dels humans embadalir-se  per tot allò que posseeix l'atractiu de la llunyania i ignorar el que tenim a tocar. No és que ho lamentem, encara menys en temps que els diners dels turistes semblen ser essencials per tot just anar tirant; però potser prendre distància amb una tal característica ens pot donar alguna satisfacció inesperada.

Tots hem sigut nens i de joguines tots n'hem tingut, inventades, usurpades, heretades o regalades, tant se val. De grans no els hi fem gaire cas: en regalem als menuts, potser en guardem alguna que va ser especialment preuada i poca cosa més. Els psicòlegs infantils i els mestres les usen pel seu treball, amb elles la psicologia ha bastit alguna construcció sobre el joc simbòlic, els psicopedagogs lloen les seves virtuts per desenvolupar la intel·ligència i cada poc participem en el tradicional debat sobre joguina i sexisme. Semblaria que només els col·leccionistes fossin atrets per la joguina en si. Tot ajuda a què en sapiguem ben poc sobre les joguines. Tanmateix els joguets són essencials per entendre les variacions a la vida privada, l´evolució del gust o la percepció que una societat té de si mateixa.

Pere Capellà Simó, nascut a Palma, és doctor en història de l'art i llicenciat en Belles Arts i dóna classes a la universitat de Palma. Va descobrir el món de les joguines mig per atzar: li calia decidir el tema de la seva tesi doctoral i una visita a la col·lecció de joguines del Museu Marés el va enlluernar. Ha convertit la seva tesi doctoral en llibre: La ciutat de les joguines. Barcelona, 1840-1918.

La ciutat de les joguines ens introdueix amb atractiva delicadesa en un món desconegut per la majoria de nosaltres. Podem entendre l'interès que ben aviat van sentir els intel·lectuals atents als canvis de costums propiciats per la revolució industrial al segle XIX, Baudelaire per exemple, pel nou art industrial o la preocupació al nostre país d'un Pere Mata o un Pau Vila pels seus efectes sobre els infants. És significatiu que un pedagog i crític d'art com Lluís Maria Folch i Torres, germà del director de la revista infantil Patufet, tingués, pels anys de la Gran Guerra una fàbrica de joguines de fusta.

En Pere Capellà ens explica amb traça les diferències entre la joguina francesa i l'alemanya o l'origen i evolució de joguines que tendim a pensar sense història: les nines, els cavalls de cartró, els soldats de plom... I detalla com Barcelona mercès a l'impuls comercial proporcionat per les exposicions universals i el treball combinat de pintors, artesans, petits industrials i botiguers va convertir-se en un dels principals centres de creació i producció de joguets en ben pocs anys, alhora que es multiplicaven les relacions entre els artistes i els pedagogs destinades a millorar la qualitat i estètica dels objectes.

Els índexs i la bibliografia contribueixen a què La ciutat de les joguines sigui una obra de consulta, mentre que la prosa de Pere Capellà convida a una lectura entretinguda i educativa: aprenem a valorar com adults quelcom pel que ens delíem de petits alhora que, melancòlicament, recuperem la memòria.  La publicació d´aquesta obra que esdevindrà de referència, obra el camí per esperar la publicació d'estudis parcials o més especialitzats. Ens agradaria poder-ne llegir algun dedicat a la influència de les idees pedagògiques i psicològiques en la creació i variació dels models de jocs i joguines i el seu us al nostre país

M. F-M