Pere Barbosa Colomer és psicòleg clínic i llicenciat en ciències de l'educació. Pertany a la Societat catalana de Rorschach i mètodes projectius i a la societat corresponent espanyola, també és membre de l'ACPP. Fa anys que combina la pràctica privada amb la docència a la Fundació Vidal i Barraquer.

Psicopatología y tests gràficos amb el subtítol de Psicodiagnóstico diferencial mediante los dibujos de la Casa, el Árbol y la Persona (HTP) és el llibre que acaba de publicar. Combina una succinta explicació de la teoria amb gairebé sis-centes reproduccions de dibuixos. Certament els dibuixos constitueixen el gruix del volum.

Pere Barbosa suposa que les proves projectives són útils i pràctiques per establir el diagnòstic del pacient, o, si més no, ajuden. Com que per establir el diagnòstic convindrem que prèviament cal disposar d'una classificació diagnòstica de la mena que sigui el llibre que comentem aporta la seva. Probablement no tothom hi estarà d'acord.

Psicopatología y tests gráficos vol ajudar a diagnosticar, a establir el pronòstic i a decidir la indicació terapèutica segons diu clarament el seu autor. Per aconseguir-ho ofereix al professional una descripció psicopatològica que segueix els criteris proposats pels anys seixanta per Grassano de Píccolo que completa amb una exhaustiva aplicació de l'ús de les proves projectives com indicadors dels diversos quadres gnosogràfics.

Certament pel professional interessat tenen gran utilitat les il·lustracions triades minuciosament pel nostre autor amb una notable qualitat de reproducció i que, a més, no interfereixen en la lectura, encerts que hem d’agrair a l'editorial Herder.

En resum, un llibre útil pels alumnes en pràctiques i pels professionals experimentats que usen en la seva pràctica diària els dibuixos de la casa, l'arbre i la persona com a part de la seva metodologia de treball.