La indisciplina atribuïda a les lectures estiuenques afavoreix imprevistes connexions. D'altra manera difícilment haguérem relacionat Sentir y pensar con Serrat de Francesc Sáinz Bermejo amb la prosa culta, popular, acerada i sarcàstica de l'Azorín de 1.904: “... roban a plenes manos los recaudadores de los tributos; prevarica la justícia; rebosan de pretendientes los patios de Palacio y las cámaras de los grandes; los soldados van desharrapados por las ciudades y los campos y cometen toda suerte de fechorías; las busconas, cotorreras, cicatriceras, cantoneres, llenan las calles...”.

Azorín enyora amb ràbia mediterrània les séquies i els fruiters mentre recorre, observador, els secs i desarborats horitzons castellans. Serrat, d'una altra manera evocarà la immobilitat fotogràfica del carrer, la distracció monòtona del drapaire, la calor somorta. La mare aragonesa en podria ser el connector.

Francesc Sáinz (Barcelona, 1.960) és psicòleg i psicoanalista relacional i també dóna classes a les universitats barcelonines. No cal dir que li agrada Joan Manuel Serrat de qui ben petit escoltava els enregistraments a casa. I, segons explica al seu llibre, quan va començar a ensenyar va comprovar que les cançons de Serrat li eren útils tant per il·lustrar les seves explicacions didàctiques sobre el dol i la pèrdua com per mantenir els alumnes atents i desperts.

Aquestes predileccions personals i professionals s'han transformat en un llibre ben travat. Amors i desamors, els fills i els pares, la mort i la solitud són alguns dels arguments triats per Francesc Sáinz per organitzar el seu comentari de l'obra del cantant i versificador. Les cançons de Serrat van seguides del comentari calmós guarnit amb oportunes explicacions psicològiques i salpebrat per la convincent crítica social sense estridències sobreres.

Els aficionats a Joan Manuel Serrat que són molts i no sempre confessos obtindran amb Sentir y pensar con Serrat una reflexiva evocació del plaer sentit. Aquells que tenen altres preferències poden endinsar-se en el llibre ni que sigui per curiositat mentre senten Tete Montoliu interpreta a Serrat, disc on el Tete apareix fet un dandi com sempre amb el seu escut del Barça i la corbata de Loewe i que, tot sigui dit, no cal buscar al youtube perquè no hi és.