El TDAH ha trobat una bona base per fer-se forta: l'esperit científic de l'època, l'escolarització obligatòria, els canvis en la percepció del temps, la proliferació de gadgets... Més que una moda és un plàncton que s’estén. Dels nens va passar als adolescents, ha començat a penetrar en el territori dels adults i no seria estrany que arribés als prejubilats i aturats de certa edat dintre d'uns anys. Els laboratoris l'han sabut propagar amb eficàcia. Als Estats Units on la propaganda dels medicaments no té cap legislació restrictiva una flota d’autobusos circula a la manera dels antics feriants de poble en poble i difon les virtuts hipotètiques de metilfenidats i atomoxetines ben embolcallades amb noms com Adderall (contracció d'ADD, trastorn per dèficit d'atenció en anglès, i for all). Els pares agafen els prospectes publicitaris, escolten les explicacions i compren el benestar dels seus fills.

La bibliografia és immensa, abassegadora, de tots els colors i de tota mena.1.732 treballs publicats a Pubmed en un any, per exemple. Impossible de seguir. Trobar-se amb un llibre que resumeix l'estat actual dels coneixements sobre el fenomen amb ponderació és d'agrair. Fa uns anys el lògic Nelson Goodman ja va fer veure que la invenció d'una classe té efectes sobre el passat i sobre el futur. I el TDAH ha sigut una creació reeixida sobre la qual José Ramón Ubieto ens informa amb claredat.

TDAH. Hablar con el cuerpo
ens explica els antecedents a la clínica psiquiàtrica clàssica, la presència i ascens del TDAH en els diferents DSM, les etiologies proposades: genètica, neurològica... les seves vicissituds i l'estat actual de les investigacions, els efectes dels fàrmacs a curt i llarg termini i finalment, les diferents opcions de tractament existents i els seus resultats amb especial incidència al treball amb els pares i el treball en xarxa dels professionals. Un parell de casos clínics completen el petit volum.
José Ramón Ubieto és psicòleg i psicoanalista. De fa molts anys treballa a l'Ajuntament de Barcelona on ha sigut un dels impulsors de la idea de treball en xarxa. Amb TDAH. Hablar con el cuerpo aconsegueix que ens puguem posar al dia sobre la situació actual i les perspectives de les investigacions i els tractaments sobre el TDAH. Informatiu, ben organitzat, breu, amb un llenguatge entenedor i una bibliografia precisa.

És un llibre pels clínics, pels educadors i pels pares. Ara, sobretot és un llibre per a les persones que volen conèixer com funciona el món contemporani. Un llibre imprescindible, útil, sobre el que el lector pot reflexionar. El publica la UOC, la Universitat Oberta de Catalunya a la seva col·lecció Laboratorio de Educación Social. Són petits volums amb una característica tapa violeta d'unes cent pàgines. Convé seguir-la amb atenció.

M. F.- M.