Gustavo Dessal (Buenos Aires, 1952) és un escriptor i psicoanalista que resideix a Madrid des de fa més de trenta anys. El senyor Dessal va llegir els llibres del senyor Bauman (Poznan, 1925) que el van interessar fins al punt de considerar-lo un mestre, entès com aquell qui sap fer les bones preguntes que permeten aflorar la veritat, segons la manera socràtica. Li va enviar un correu electrònic, tot i que no el coneixia personalment, i el senyor Baumann va respondre amb verdader afecte, content de tenir un psicoanalista com interlocutor. Bauman acompanyava els seus correus amb articles i conferències i Dessal li responia amb els seus comentaris. El resultat és "El retorno del péndulo. Sobre psicoanálisis y el futuro del mundo líquido", llibre que acaba de publicar Fondo de Cultura Económica.

Una conferència de l'any 2012 Libertad y seguridad: un caso de Hassliebe; l'article de 2009: La civilización freudiana revisitada o ¿qué supone que ocurrió con el principio de realidad?, que fa parella amb El panel de Freud, contrarèplica a la resposta donada per un grup d'acadèmics d'un panel de discussió a l'article anterior. Per acabar Buscar en la moderna Atenas una respuesta a la pregunta de la Antigua Jerusalén, ja publicat pel mateix F.C.E. a Daños colaterales. Són els textos de Bauman que Dessal interpel·la, descobreix i amplia.

Incertesa, inseguretat i desprotecció, trets característics de la modernitat, preocupen més que la pèrdua de llibertats. De manera que les persones del primer i segon món que hem passat de productors a consumidors busquem crear-nos identitats ben recolzades i fàcils de substituir. Que el progressiu enderrocament de l'estat sobirà descrit per Carl Schmitt provoqui, entre d'altres variacions, substituir els perills atribuïts a la masturbació infantil, a la iniciativa del jove, fa cent anys per la inflació dels casos d'abusos sexuals que acaben convertint l'adult en un sospitós habitual amb la subsegüent pèrdua de reconeixement de l'autoritat no deixa de ser una conseqüència lògica.

El retorno del péndulo permet que el lector interessat per Bauman o simplement encuriosit per saber de què parla aquest sociòleg que intenta explicar-nos la contemporaneïtat, obtingui una visió clara de les seves últimes elaboracions amb el contrapunt generós, admiratiu i ponderat de Gustavo Dessal que completa la visió freudiana amb la ben actual pulsió de mort.