Un home solter demana la custòdia de la seva filla. La nena, resultat d'una relació extramatrimonial, viu amb la seva mare i el seu marit. El Tribunal Suprem dels Estats Units, l'any 1989 no accepta el resultat de les proves genètiques que demostraven la filiació i sentència que “la llei, com la naturalesa, només reconeix un pare”. Ens ho explica el senyor Jerome Bruner, psicòleg nord-americà a La fábrica de historias, llibre recentment reeditat per F.C.E. Jerome Bruner, influït per Austin, sosté que no hi ha millor manera per descriure situacions humanes que el relat. La narrativa aplega memòria i imaginació per reconstruir i reinventar el passat o, també, el futur. Els mites, les sentències judicials, la descripció que fem de les nostres vides no deixen de ser relats que convé no confondre amb els fets reals. No sabem si la senyora Anna Maria Nicoló comparteix les idees del senyor Bruner, tot plegat no comparteixen la mateixa tradició cultural.

És inqüestionable que Psicoanálisis y familia proposa un nou relat de la psicoanàlisi. Perquè Psicoanálisis y familia rebat, punt per punt, les meditades pàgines amb què Freud comença Fragment d'anàlisi d'un cas d'histèria (Dora). I ho fa amb tal elegància, subtilesa i abnegació que el converteix en periclitat, en arcaic. Tan arcaic que la nostra autora no l'inclou entre la desena llarga d'obres de Freud que cita a la bibliografia. Anna Maria Nicoló és neuropsiquiatra infantil, terapeuta sistèmica i psicoanalista de la International Psychoanalytical Association. La llista de càrrecs que ha ocupat impressiona: Presidenta del Fòrum d'Adolescents de la Federació Europea de Psicoanàlisi, cofundadora de la Societat Italiana de Psicoteràpia..., professora del Departament de Ciències Neurològiques a la universitat romana de La Sapienza i col·laboradora habitual de la Vidal i Barraquer, publicacions, articles, conferències, llibres... Una autèntica personalitat intel·lectual.

Psicoanálisis y familia
adopta com a punt de partida la teoria del vincle que la Nicoló desglossa en vuit característiques clarament diferenciades i que li permet revisar la folie á deux descrit pel gran Jean-Pierre Falret i Charles Lasègue a finals del XIX. Segueix el llibre amb un tema apreciat pels psicoanalistes: els somnis. Els membres de la família, convocats per la nostra terapeuta, se'ls expliquen, els comenten, hi busquen les coincidències temàtiques (l'aigua en un dels excel·lents casos presentats, la mateixa aigua amb què Freud comença Dora) en una mena de pràctica associativa a la junguiana manera i d'aquesta manera solucionen els seus conflictes relacionals. El pas per considerar la patologia psicòtica com transpersonal és curt i la senyora Nicoló el dóna amb simple facilitat. Psicoanálisis y familia és un llibre contemporani. Per tant no poden faltar els capítols dedicats a la violència dintre de les parelles, les problemàtiques dels adolescents, les noves formes de parentalitat o la mediació. I com que els relats de casos són nombrosos, la sensació de versemblança és convincent. Qualsevol persona de cultura mitjana que encara estigui convençut que la psicoanàlisi segueix la regla de l'associació lliure, que els somnis emmascaren un desig reprimit, que hagi sentit parlar de la pulsió de mort o que hagi sentit dir que Freud no acabava d'entendre que volien les dones ara té l'ocasió de posar-se al dia. Perquè Psicoanálisis y familia no és una revisió o una actualització del pensament de Freud sinó, més aviat, una recreació de la psicoanàlisi que convé apreciar com a tal. Els psicoterapeutes de diverses tendències trobaran un llibre ben escrit, convincent i amb abundants casos clínics com ja hem indicat que pot servir de guia i orientació. També els interessats per la psicologia forense i els que practiquen la mediació trobaran indicacions útils i pràctiques fruit de la llarga experiència institucional de la senyora Nicoló. Tal com permeten entendre varius somnis reproduïts a Psicoanalisis y familia les mares poden produir estralls.

Magne Fernandez-Marban