El passat 10 d’octubre, Dia Mundial de la Salut Mental, es va celebrar, al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, la presentació de la Plataforma per a la defensa de l'atenció pública de la salut mental a Catalunya. Àngels Vives (FCCSM), Regina Bayo-Borràs (FEAP), Víctor Martí (FCCSM), Josep Vilajoana (COPC), Núria Carrera (CDTSC), i Núria Cruixent (COIB) han estat les persones encarregades de dur a terme aquesta presentació.

En els seus parlaments, tant Àngels Vives com Josep Vilajoana han recordat a Pep Fàbregas que recentment ens ha deixat. Regina Bayo ha parlat de la gestació de la Plataforma, que va començar amb una reunió d’uns quants professionals el passat 26 d’abril. Aquesta plataforma neix de la necessitat de transparència per part de l’administració, de les necessitats de millora laboral dels treballadors en salut mental per donar una millor assistència, i per la necessitat de recuperar un sistema de salut pública que funcioni.

Àgels Vives ha llegit un fragment del manifest de la plataforma que vol assolir quatre objectius bàsics:

  •     Millorar la informació sobre les conseqüències que estan tenint les reduccions pressupostàries
  •     Vetllar per la qualitat dels serveis públics
  •     Vetllar per unes condicions laborals dignes dels seus treballadors
  •     Promoure la participació i implicació dels professionals de la xarxa

Víctor Martí, ha parlat del compromís i la responsabilitat dels professionals de la salut mental amb aquesta plataforma i amb el malestar dels pacients i la situació social que s’està vivint. Durant l’acte, s’ha parlat de presentar un informe sobre la situació real de l’atenció pública en salut mental als diferents grups parlamentaris el pròxim 29 d’octubre.

Josep Vilajoana ha reforçat el discurs de la transparència per part de les administracions, i la necessitat d’acció. Núria Carrera ha fet èmfasi en la mirada social i en les retallades que des de 2010 s’estan vivint no només a salut, sinó també a educació i en altres àmbits. Núria Cuixart ha parlat de la por dels professionals a parlar, com passa en el col·lectiu d’infermers i infermeres, als quals se’ls ha privat moltes vegades de fer declaracions a la premsa.

Al torn de paraules hi ha hagut molta sorpresa per la no adhesió del Col·legi de Metges, que han manifestat un cert desacord amb algunes de les expressions del manifest. S’ha parlat alhora de la importància d’unir esforços, no només amb associacions de salut mental, sinó també amb les associacions de familiars de malalts.

Si us voleu adherir a la Plataforma per l’atenció pública en Salut Mental ho podeu fer a través d’aquest enllaç.

Podeu seguir a twitter tot el que s’ha dit durant la presentació amb el hashtag #PlataformaSM