Com no podia ser d'altra manera també la psicologia té les seves modes de duració imprecisa però més aviat breu. I algunes línies de fons. Per exemple certa tradició humanista que comença, potser, amb Gregorio Marañón (el primer sexòleg ibèric segons alguns) i el grup de l'Ateneo de Madrid, connecta amb Ortega y Gasset i segueix amb Zubiri i Lain Entralgo. Metges amb vocació de presència pública i formació clàssica, filòsofs que sabien alemany.

Aquilino Polaino-Lorente pertany a aquesta tradició. És doctor en medicina i catedràtic de psicopatologia a la Complutense de Madrid. Fa uns anys, pel 2005, va ser convidat pel Senat com expert per opinar sobre l'adopció en el cas de parelles homosexuals. El catedràtic en psicopatologia senyor Polaino-Lorente, segons les cròniques, va explicar que els homosexuals han sigut criats per pares “hostils, alcohòlics i distants” i va concloure que millor allunyar-los de la tutela de criatures en formació.

Ara coordina La vocación y formación del psicólogo clínico. És un llibre que enfoca el devanir del psicòleg clínic a partir de la noció, que actualment sembla patir cert menyspreu, de vocació. Constantes humanas, antropologia y psicoterapia, La formación para la vocación del psicólogo clínico, Rasgos relevantes en la personalidad del psicólogo clínico infantil, Algunas exigencias éticas en las organizaciones asistenciales de psicologia clínica i Kierkegaard y los psicoterapeutas, són els noms dels capítols. El capítol dedicat a Kierkegaard, escrit pel mateix Polaino-Lorente, constitueix una bona introducció a algunes de les dificultats que planteja la clínica.

Convindria acostar-se a les poc més de cent pàgines del volum editat per Desclée amb benevolent curiositat per tal de conèixer algunes de les línies mestres subterrànies de la psicologia espanyola.