Un relat colpidor sobre les experiències de la infantesa de l'autor, que ens mostra amb quines estratègies internes pot sobreviure una ment infantil al sofriment causat pel maltractament.

Aquest llibre no és una autobiografia, ni la història clínica d'un individu. Estem davant d'una obra literària que narra aspectes de la infantesa de l'autor (des del seu naixement fins als vuit anys), en un intent per explicar les estratègies de les que es val una ment per sobreviure en circumstàncies extremes de por, exclusió i atacs emocionals. Narra com no desintegrar davant els sofriments provocats, en bona mesura, pels que havien tenir cura del nen, pels qui han de cuidar de la infància.

«L'únic aspecte de la situació que podia canviar era jo mateix». Gràcies a cinc Principis que van ser desenvolupant-se en la seva ment, aquest nen no només aconsegueix sobreviure i mantenir-entenimentat, sinó que va arribar a convertir-se en una persona de talent i un professional reconegut. Aquest llibre descriu la dolorosíssima, vacil-lant i contradictòria via per forjar un «cinquè Principi» que li va permetre viure sense negar el passat i, a la vegada, sense encadenar-se a ell.