L’acte principal que es va celebrar el passat 21 de gener amb motiu del dia Europeu de la Mediació al Centre d’Estudis Jurídics de Barcelona, va comptar amb l’assistència del Conseller de Justícia, Germà Gordó, amb la participació d’un gran nombre d’entitats. Entre els assistents i participants hi era també el degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Josep Vilajoana.

La taula va comptar amb quatre ponents dels diferents àmbits de la societat: l’empresari Pau Relat, el filòsof Francesc Torralba, la jutgessa degana dels Jutjats de Barcelona Mercedes Caso, i el Sots Cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Seient. Tots ells van destacar la importància d’apostar per un canvi de mentalitat en la manera de resoldre els nostres conflictes. Amb la mediació s’aposta pel diàleg, perquè les parts decideixin.

Pau Relat, va destacar la importància de treballar en valors i en el sentit més econòmic, va comentar que utilitzar en major mesura la mediació podria suposar destinar a altres coses un capital que actualment està paralitzat en els jutjats.

Torralba va destacar la importància que suposa per la nostra autoestima resoldre els conflictes per nosaltres mateixos. S’ha aconseguit trobar una solució en la qual totes dues parts surtin guanyant. També va destacar la importància de proporcionar les condicions adients per establir el diàleg.  

La Degana dels Jutjats de Barcelona, Mercedes Caso, va reflexionar sobre la jornada duta a terme a la ciutat judicial amb l’experiència de la mediació exprés i va reclamar qualitat i la necessitat d’implementar la mediació i que hi hagi més derivacions. Es calcula que d’un milió d’expedients anuals que arriben als jutjats de Barcelona,  5000 s’han derivat a mediació i tan sols 1000 d’aquests han arribat a bon port. D’aquests mil, un 60% acaben en acord.

El conseller Germà Gordó va assegurar que aquest any ha crescut en un 5% els expedients en mediació i en els pressupostos de govern actuals s’ha destinat un 20% més de recursos que l’any anterior. Queda pendent integrar la mediació a l’administració. Actualment hi ha cinquanta-set convenis de col·laboració signats.

El conseller va concloure l’acte amb la lectura del manifest, que les nou entitats organitzadores van signar, entre ells, el COPC. En aquest manifest les entitats es comprometen a proposar sempre com a primera opció, la mediació.

També, amb motiu del Dia Europeu de la Mediació, el dilluns 19 de gener es va fer entrega de les primeres acreditacions dels psicòlegs experts en gestió de conflictes i mediació del COPC. L’acte va comptar amb la presència del magistrat Pascual Ortuño, que va fer un repàs a la història de la mediació a Espanya.

El mateix dia 21, el COPC va oferir una jornada de portes obertes del Servei d'Informació i Orientació sobre el Procediment de Mediació, tant a la seu central a Barcelona com a les delegacions territorials a Girona, Lleida i Tarragona.