En aquesta obra els autors realitzen una revisió i síntesi de les últimes teràpies cognitives per al tractament dels trastorns cognitius i la psicopatologia associada a l'esquizofrènia: símptomes positius i negatius, ansietat, estigma, depressió i / o funcionament social.

Com aportació innovadora d'aquesta obra cal destacar la incorporació de tècniques i d'instruments utilitzats en la investigació associada al record autobiogràfic. Se sap que l'entrenament en record autobiogràfic i els seus components com són l'especificitat, la revivencia experiencial, la dotació de significat, l'obtenció d'ensenyaments vitals o l'autodefinició del jo, entre d'altres, s'estan convertint en una nova i prometedora eina per a la millora cognitiva i emocional de les persones que pateixen una malaltia mental.
Aquest manual és un instrument de gran valor i una guia per a la selecció i generació de tractaments psicològics eficaços per a aquells professionals de la salut mental implicats en l'ús de tècniques cognitiu-conductuals amb pacients que poden ser ubicats dins de l'espectre de patologies que abasta el terme psicosi.