El passat 8 de maig, va tenir lloc a la seu del COPC de Barcelona, el seminari "Els absents i el sistema terapèutic", organitzat pel Grup de Treball de Dol i Pèrdues.

Enric Soler, membre i company del Grup de Treball, va presentar el Seminari realitzant una petita introducció del tema i de la ponent. La formació va ser duta a terme per Edith Golbeter-Merinfeld, Doctora en Psicologia i Psicoterapeuta Familiar Sistèmica a la Universitat Lliure de Brussel·les. Tot un referent mundial en el treball amb famílies i els seus absents. És autora, entre d’altres, del llibre El Duelo Imposible.

El Seminari tenia, com a objectius destacats, aprofundir en qüestions com: quines són les etapes del dol i com s’elabora dins la família, quines tasques familiars milloren o bloquegen l’adaptació a la pèrdua, quin rol desenvolupa el terapeuta en el grup familiar, què ens aporta la teràpia familiar sistèmica quan treballem en dol…

Es va dividir el seminari en una primera part de caràcter més teòric amb la conferència "L’ús de metàfores per introduir els absents en el sistema terapèutic". La segona part, de caràcter més pràctic, va consistir en un taller anomenat "Famílies amb fantasmes: com treballar el tercer pesant".
Després de la primera part més teòrica, l’Edith va demanar als assistents, cinc voluntaris per a representar un cas, consultat per una psicòloga assistent del seminari.

Mentre es preparava l’escenari per a fer el role-playing, i es col·locaven vuit cadires en rotllana al centre de la sala, es va crear molta expectació entre la resta d’assistents. Van sortir les cinc persones voluntàries que representarien la família amb l’absent pesant, es van asseure a les cadires, cadascú com va voler i llavors, la terapeuta, dempeus encara, els hi va demanar quina cadira volien que ella ocupés… A partir d’aquest moment, s’inicià la sessió per treballar amb la família el “pes de l’absència” d’aquesta persona significativa per a tot el grup familiar.
Un treball excel·lent dels cinc voluntaris i sobretot, de la ponent en el seu paper de terapeuta.

Tots els assistents vam tenir l’oportunitat de veure com treballa la senyora Goldbeter amb les famílies, com gestiona les ressonàncies del terapeuta i quines són les eines clau per a resoldre el dol familiar satisfactòriament. Vam aprendre molt d’una mestra en el treball amb la família.
Moltes gràcies Edith!

El Seminari, que havia despertat un gran interès previ a causa de la qualitat de la ponent, va tenir un gran èxit d’assistència, 90 persones (places exhaurides) i les valoracions posteriors han estat molt positives. Els companys i companyes del Grup de treball de Dol del COPC estem també molt satisfets i agraïts pel vostre interès i participació activa durant el Seminari. S’ha fet molt palès l’interès de molts col·legiats i col·legiades per rebre formació de qualitat en temes d’intervenció en dol i pèrdues. Seguirem treballant amb entusiasme i dedicació.


Isabel Besolí col. 13492
Mònica López col. 9005
Membres GT Dol i Pèrdues del COPC