El passat 15 d’octubre, després dels habituals Grups de Supervisió i Pràctica Professional Compartida (GSPPC), en la 2a part de la 18a Trobada de Psicologia Coaching, Sergi Torondel Rivera, Coordinador del Grup de Treball de Coaching Esportiu i Vocal de la Junta Directiva de la Secció de Psicologia Coaching, va fer una demostració en viu i en directe, en aquest cas, de la pràctica professional de Psicologia Coaching, en l’àmbit esportiu.

En primer lloc, el President de Junta Directiva de la Secció, Juan Carlos Jiménez, va presentar l’acte i la sessió que venia a continuació, motiu de la vària oferta de models d’aprenentatge compartit i experiencial que s’estan oferint des de fa anys en aquests cicles de trobades, a l’efecte de desenvolupar i/o millorar les competències professionals dels psicòlegs/òlogues coaches, per a exercir un coaching rigorós i de qualitat.

En presentar el psicòleg coach i la coachee que anaven a formar part de la sessió en directe, Juan Carlos un cop més, va dir unes paraules en pro de la Psicologia Coaching, en aquesta ocasió, en l’entorn esportiu, com la pedra filosofal del futur de l’esport.

La sessió es va realitzar amb una esportista amateur de natació en aigües obertes, coachee d’en Sergi, a la qual, des d’aquestes línies, volem expressar el nostre més sincer agraïment per la seva generositat, en compartir públicament el seu cas.

L’objectiu que perseguia aquesta primera sessió era aconseguir mostrar a les persones assistents alguns dels diferents aspectes bàsics del coaching, en aquest cas, fer preguntes obertes, donar rapport, buscar objectius simples, descriptius, mesurables i assolibles, perseguint un pla d’acció i ajudant la coachee a prendre consciència de coses que necessitava treballar i entrenar, com a posar en procés com a nedadora, per tal d’assolir el seu repte.

És fonamental al coaching esportiu assegurar-se en primer lloc que l’objectiu del/de la coachee sigui mesurable i enfocat al procés i no al resultat, de cara a què l’esportista pugui anar prenent consciència de quins passos va fent per tal d’assolir el repte que es proposa.

Així mateix, al coaching esportiu, en general, és adequat poder combinar les sessions al despatx amb sessions on s’intervingui i s’observi en l’entorn natural del/de l’esportista, és a dir, a la pista, i que el psicòleg/òloga coach pugui observar no només els entrenaments, sinó també les competicions, per tal d’aportar un bon feedback al seu/seva coachee.

La sessió d’aquest dia va tenir una duració aproximada d’una hora, completant-se i acabant amb un ric i interessant debat amb les persones assistents, que van fer nombroses preguntes a la coachee i al psicòleg coach, tant de caràcter teòric com tècnic-pràctic, sobre el desenvolupament de la demostració de coaching.

Algunes preguntes de les quals varen anar dirigides a la coachee buscaven resoldre aspectes més enfocats a com s’havia sentit o aspectes més tècnics de la natació en aigües obertes; mentre que les dirigides al psicòleg coach anaven, sobretot, enfocades a dubtes, com per exemple: en quin moment decidia concretar en major o menor mesura, què feia si hi havia un aspecte tècnic que no entenia de l’esport o quins models seguia, etc.

Com a menció especial, el psicòleg coach va aprofitar per explicar que en tota sessió s’havia de tenir molt presents els pensaments, sentiments o emocions, i les accions o conductes que duia l’esportista, per tal de connectar, en tot moment, tant amb la part més purament emocional, com amb la racional i amb la conducta.

La trobada va acabar amb un recordatori de les pròximes dates per veure’ns enguany: el pròxim dijous 10 de desembre (esdeveniment especial: 1r Fòrum d’eines i experiències en Psicologia Coaching).

Però la conversa encara va seguir una estoneta més, mentre es prenia un lleuger refrigeri per donar com a finalitzada la trobada.

Sergi Torondel Rivera
Col. 20108