Les cinquenes Jornades de Mediació van concloure amb un gran èxit d’assistents, tots ells i elles interessats en la salut del mediador/a i de la mediació.

Tots els ponents van coincidir en la bona tasca que fa la mediació pels mediats i en la importància que té una bona gestió d’autocura dels mediadors i mediadores. La taula de debat estava formada per Aidà Almirall, psicòleg, mediador i dinamitzador comunitari; Marta Ponce, pedagoga i mediadora; Pep Singla, advocat, mediador i president de l’Associació de Professionals de la Mediació i, Dídac Boix, educador social a l’Ajuntament de Tarragona, mediador i formador de treballadors/res familiars, tots ells moderats per en Joan Martinez, vocal de ciutadania i mediació de l’Associació de Professionals de la mediació.

Els components de la taula i els professionals assistents van destacar la vocació i càrrega personal que suposa la mediació, d’aquí la importància d’aconseguir, “l’equilibri”, entre la vida professional i la personal. Cadascú dels professionals que van estar a la taula de debat han manifestat quines eines i estratègies fan servir per poder controlar totes aquelles emocions que es remouen dins d’un mateix quan es realitza qualsevol intervenció de mediació. Diferents maneres d’afrontar la mirada interior, uns amb meditació, altres amb esport, amb música, la família… Tots van coincidir en què cadascú ha de buscar aquell espai on trobar-se.

En Dídac Boix va diu: …”La millor manera de mirar-nos és revisant-nos a nosaltres mateixos”… En Pep Singla va dir: …”Estimar-se és la primera mesura que hem de prendre per mediar”… Tots dos, un en la reflexió altre en l’estimació, van reforçar la idea que els professionals de la mediació s’enfronten amb un gran nombre d’emocions i sentiments que han de gestionar, i aquesta gestió només pot passar per la reflexió i el coneixement d’un mateix, una feina que ajudarà sens dubte a aprendre a estimar-se i, en conseqüència a conduir l’art de la mediació amb més professionalitat i eficiència. Per últim, destacar la importància del treball en equip on sempre es troba el suport dels professionals i companys.

Anna Mª Martin
Membre de la Taula organitzadora de les V Jornades de Mediació a Tarragona.