Acabant 2015 podríem dir que els trasbalsos locals, nacionals i internacionals, que mencionaven ja, en la nostra darrera editorial de juliol, continuen en un grau d’intensitat creixent, de tal manera que per molts ciutadans, el món estaria ja literalment en guerra. Per molts es tractaria d'un nou tipus de guerra que presenta una novetat esfereïdora; els combatents d’una de les parts, no solament no tenen por a morir, sinó que la mort, és per ells un premi. Aquest és un escenari que trenca tots els esquemes dels nostres col·legues experts en suïcidi i dol, però que obre un debat sobre cultura, religió i les diferents formes d’afrontar el sentit de la vida.

D’una altra part el nou bipartidisme emergent - resultat d'unes dinàmiques polítiques que, mantenen corrupcions i agreugen les desigualtats socials-, no aconsegueix fomentar un nou diàleg que es doni prioritat a l'interès general, i el desgovern continua. Com a representant de quasi 15.000 col·legiats, la Junta de Govern, tot mantenint la seva preocupació, oberta al diàleg, defugirà no obstant, sempre cap posicionament polític.

Després d’abordar col·legialment en diferents ocasions, la possibilitat d’oferir als professionals de la psicologia, una assistència mèdica psicològica orientada a tractar malalties mentals o conductes addictives, la Junta de Govern ratifica l’acord obtingut amb la Fundació Galatea, que contempla el programa PSYQUE.

La Festa de la Psicologia Solidària celebrada al mes d’octubre d’enguany a la sala Luz de Gas, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, va comptar amb dues bandes interpretant peces de coneguts autors afectats de malalties mentals. Dies després es va presentar la PsicoXarxa solidària, projecte del COPC que agrupa aquells professionals de la psicologia que volen oferir temps d’atenció solidària per persones sense recursos.

Des del Comitè de Joves s’impulsa inicialment la creació de la figura de pre-col·legiat. El Consell Social promou una atenció en mentoring per als col·legiats més joves (projecte Atenea) que s’inicia des de la Secció de Psicologia de les Organitzacions i del Treball, per tal de facilitar llur incorporació al món laboral. Les quotes col·legials, no s’incrementen, es segueix apostant per la contenció de les despeses i es torna a contemplar la possibilitat de vendre l'antiga seu de Gran via. Paral·lelament està previst que al pròxim juliol s'inauguri la nova seu de Girona, actualment en procés d'acondicionament.

Les eleccions per la Divisió de Psicoteràpia del Consejo, conclouen amb l'elecció dels seus representants, entre els quals es troba el President del Consell Professional i de la Secció de Psicologia Clínica, de la Salut i Psicoteràpia, Guillermo Mattioli. La creació de la Comissió de Cultura es fa palesa amb la primera i excel·lent actuació del Cor del COPC a la Junta General Ordinària, el passat 21 de Desembre, on es va presentar el nou organigrama del COPC.

Com a objectius prioritaris del 2016 cal destacar la millora de les TICs, i del directori professional, la implementació de línies estratègiques per fer més visible la professió als mitjans i en la societat, la lluita contra l’intrusisme, així com el recordatori pels professionals exercents de l'obligatorietat de col·legiació i la implementació d'una plataforma de formació online. Malgrat les dificultats, la professió va endavant.

Molt per fer - La Junta de Govern