‘Persones i paisatges. Punts de trobada entre migrants i no migrants’, de l’escriptora i psicòloga Núria Mata, és un llibre que ens acosta al procés migratori a través de les vivències d’onze persones. A aquests breus relats se li suma la pròpia reflexió de l’autora en la qual es planteja diverses preguntes.

Aquest llibre va ser el punt de partida de l’acte que va tenir lloc el passat 14 de gener de 2016 a la seu de Barcelona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. L’activitat va ser coorganitzada amb la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya i posa les bases per a futures col·laboracions entre ambdues entitats.

Núria Mata va destacar que “les persones nouvingudes, vénen amb patrimoni cultural i de vivències. Si hem aconseguit adonar-nos que les persones no vénen del no res, hem d’entendre que aquestes també arriben a un lloc amb bagatge i història”. L’autora va concloure que la immigració és un paradigma del què ens fa humans on ha de predominar el valor d’escoltar i acompanyar.

En acabar la presentació, vam poder gaudir d’una taula rodona amb el psicòleg i escriptor, Saïd el Kadaoui; la psicòloga i directora de l’Associació Punt de Referència, Marta Bàrbara i, la mediadora intercultural, Tatevik Galoyan. La moderació va anar a càrrec de Magda Garcia de la Direcció General per a la Immigració.

Marta Bàrbara es va preguntar sobre les persones nouvingudes: “qui arriba, en quines condicions i en qui entorn social arriben”. I va proposar tres reptes: un canvi legislatiu, més polítiques públiques que equiparin les igualtats i més responsabilitat individual de la ciutadania per trobar un espai i una cultura compartida.

Tatevik Galoyan va enfocar la seva participació des de la seva pròpia experiència i va ressaltar que una persona quan migra no és conscient de tot el procés que això comporta. No només és suficient parlar una llengua, també s’ha de participar dels codis socials.

Said el Kadaoui es va centrar en algunes de les diferents identitats que pot tenir una persona migrant, unes identitats que sempre es mouen, i en les relacions asimètriques que existeixen entre el país d’acollida i el país d’origen.

Tots ells van coincidir en què la clau rau en la vessant emocional de les persones.