El passat 25 de gener, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya va entregar les primeres acreditacions d’expertesa en Psicologia del Treball i de les Organitzacions. El psicòleg/a especialitzat en aquesta àrea té com a àmbit d’intervenció les empreses i organitzacions que necessiten donar un impuls als seus processos organitzacionals i a les persones i professionals que les formen. En total, 25 col·legiats/es van rebre aquest reconeixement.

Amb motiu de la celebració de l’entrega de les acreditacions i amb l’objectiu de debatre sobre la gestió de persones i les organitzacions, el COPC va convidar la dra. Victòria Camps, catedràtica emèrita de filosofia moral i política de la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb el títol ‘L’ètica a les organitzacions’ es va iniciar un debat entorn la cultura empresarial de la salut laboral del treballador i la cultura interna de l’organització.

La dra. Camps va començar el seu discurs posant de manifest que en moltes empreses, l’ètica està englobada en el què es coneix com a responsabilitat social corporativa. Aquesta, però, ha arribat a un punt d’estancament i saturació. Fins i tot, es pot dir que ha fracassat ja que, en molts casos, s’han obviat aspectes fonamentals com són la conciliació familiar, la diferència de gènere o de salaris. L’ètica parla de tenir voluntat, mentre que la responsabilitat social corporativa no ho contempla així i aquest ha estat el seu punt dèbil. S’ha convertit en un tràmit, en un aspecte més a tenir en compte en l’estratègia de màrqueting.

El problema de l’ètica és posar en pràctica els deures d’una organització. En aquest sentit, el codi ètic de les empreses pot ser un bon procediment per a què el col·lectiu de treballadors prengui consciència de les obligacions i es generi un consens.

Abans de cloure la seva participació a l’acte, la dra. Camps va referenciar l’imperatiu categòric del filòsof Kant: actua de tal manera que facis allò que vulguis que es converteixi en universal, en una llei per a tots. És a dir, no facis als altres allò que no vulguis que et facin a tu.