El passat 17 de febrer, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, amb la col·laboració de la companyia Les Antonietes i la Sala Muntaner, va organitzar un teatrefòrum amb l’obra de Tenessee Williams ‘Un tramvia anomenat desig’.

El reconegut drama de Williams narra la història de Blanche i Stella Dubois, dues germanes que pertanyen a una rància i arruïnada família meridional dels Estats Units. La Blanche, una dona tèrbola i decadent, visita la seva germana a Nova Orleans. L’Stella, jovial i enamorada del seu marit violent, Stanley, li obre les portes de casa seva. Malgrat la seva actitud melindrosa i arrogant, la Blanche és un esperit esquerdat que arrossega un passat turmentós. La seva inestable conducta provoca conflictes que alteren la vida de la jove parella.

L’obra, dirigida per Oriol Tarrasón, està interpretada per la companyia Les Antonietes amb Jorge Albuerne, Annabel Castan, Pepo Blasco i Mireia Illamola. Amb els actors vam poder conversar després de l’obra.

El col·loqui va posar sobre la taula diferents aspectes que es tracten a l’obra com els diferents tipus de violència que es mostren al llarg del text, i de l’altra, els aspectes artístics de la posada en escena de la companyia. Jaume Descarrega, president de la Delegació de Tarragona del COPC i moderador del col·loqui, en un primer anàlisi va destacar que ‘Un tramvia anomenat desig’ ´és una obra cabdal que parla de moltíssimes coses, que mostra la perpetuïtat dels conflictes existencials i que potencia el simbolisme en la representació.

El públic va referenciar els tipus de violència que es reflecteixen en diferents moments de l’obra, especialment, en una escena en concret on el fet de no visualitzar l’acció augmenta la càrrega violenta del text. En aquest sentit, Pepo Blasco va comentar que la percepció de la violència ha canviat molt dels anys 50 a ara i Jorge Albuerne va expressar que la violència és un teixit de relacions on hi ha còmplices.

Per la seva banda, les actrius Annabel Castan i Mireia Illamola van apuntar com s’han acostat als seus personatges que han experimentat aquestes violències. ‘M’agrada treballar un text des de l’aquí i ara. Construir el personatge des de paraules i analitzar el què li està passant’ apuntava Castan. ‘Cada actor dóna la seva singularitat’ concloïa Illamola.

En el debat també es va elogiar la simplicitat de l’escena i el simbolisme delicat dels diferents elements usats, un dels punts forts de la companyia Les Antonietes.