Evolució de COPC



Fent un repàs a l’any 2016, podem afirmar que els canvis i una constant evolució han marcat el desenvolupament del COPC. Com a institució col·legial ens definim com una entitat competitiva i flexible, que s’adapta a aquests canvis i que innova per tal d’oferir els millors serveis per als nostres col·legiats i col·legiades, donant resposta a les seves demandes i necessitats professionals. Des de 2010 hem treballat en aquesta línia i ho seguirem fent per tal d’esdevenir la figura referent en la defensa dels drets i deures dels nostres professionals.

A finals del 2015 vam incorporar i, actualment, estem desplegant la figura del Precol·legiat per tal d’estar més propers als futurs professionals, escoltant les seves necessitats i proposant activitats que els ajudin a decidir la seva carrera professional. En aquest sentit, hem realitzat la prova pilot d’un projecte dissenyat per la Secció de Psicologia de les Organitzacions i del Treball a iniciativa del Consell Social del COPC, anomenat ATENEA. Aquest projecte de Mentoring té per objectiu acompanyar als col·legiats/es en els seus primers anys de professió per ajudar-los a decidir la seva línia d'actuació.

Amb la voluntat de defensar la professió i davant el convuls panorama polític en què estem immersos, vam preguntar als diferents partits polítics que es presentaven a les eleccions estatals sobre la professió, la salut mental i l’estigma vers les persones que pateixen algun trastorn mental (veure recull de clips a la videoteca del COPC).

No podem passar per alt la greu crisi migratòria que està provocant grans moviments de persones refugiades en situacions que posen en greu perill les seves vides. És per tant necessari actuar i atendre aquestes persones,  no només a nivell físic sinó en l’àmbit psicològic, ja que està demostrat que les conseqüències psicològiques que pateixen aquestes persones causen un gran impacte negatiu en la seva salut mental. Com a professionals som agents clau per preservar la salut de les persones que experimenten aquestes situacions traumàtiques i també preocupar-nos per la salut mental de els seus cuidadors.

Afrontarem el tram final de l’any amb dos grans projectes i un gran acte, el 18 de novembre a l'Ateneu Barcelonès, sobre intervenció psicològica amb persones que realitzen tasques de salvament des de l’ONG Proactiva Open Arms.

Inaugurem nova seu a la Delegació de Girona amb la voluntat d’oferir un  d l’ampli ventall de serveis de manera més eficaç i eficient i així poder contribuir a la professionalització i visibilització de la psicologia.

Desenvoluparem el projecte estratègic; ‘I tu com et cuides?’ que pretén conscienciar tots els professionals de la psicologia de la necessitat de cuidar-se un mateix, per poder oferir així una millor atenció cap als altres. Des del COPC desplegarem un ampli ventall d’iniciatives orientades a la prevenció i preservació de la bona salut dels professionals que us anirem comunicant en els propers mesos. Us convidem a estar atents a la novetats i a participar de les diferents activitats que pensem que contribueixen a la formació com a professionals i persones dels psicòlegs/òlogues d’avui i de demà.