El passat dia 15 de desembre va tenir lloc a la Delegació del COPC de Tarragona una xerrada sobre Psicologia Coaching i relacions personals, iniciativa del Grup de Treball Anàlisi i Promoció de la Psicologia Coaching-Tarragona (Secció de Psicologia Coaching), dins el cicle “Psicologia Coaching aplicada a la vida diària 2016”.

La ponent de la xerrada va ser Montserrat Ribot, psicòloga experta en Psicologia Coaching, especialista en processos personals, dirigits a trobar parella o a millorar les relacions d’aquest tipus, mitjançant la Psicologia Coaching, la negociació assertiva i estratègica en la parella. A més, és autora del llibre Amor de verdad. Cómo encontrarlo y hacer que dure (editorial Zenith-Planeta).

La xerrada es va centrar en les relacions de parella, com trobar la parella adequada i aconseguir que aquesta relació de  parella sigui perdurable en el temps. Podríem dir que la xerrada va tenir 3 parts:


La primera va tractar sobre què busquem en l’amor, quins valors ha de regir una relació de parella estable, a on tota parella estable es basa en tenir un amor complert, a on hi hagi compromís, intimitat i passió. I per això primer s’han de saber reconèixer els mites romàntics i les possibles trampes en les quals es cau en les relacions personals, trampes que fan que la parella fracassi o que la gent no es vulgui aparellar. Potser un dels majors mites romàntics és que l’amor ho pot tot, creure que podem canviar la nostra parella, fer-la que s’assembli al nostre ideal. I això no funciona així; no podem canviar a l’altre, o que el sacrifici per la nostra parella farà que la relació funcioni, i no s’ha de patir per la parella, com se’ns ha fet creure sempre; l’amor és donar i rebre.

També es va parlar de l’autoestima personal basada en la confiança, respecte i acceptació en un mateix per poder construir una bona relació de parella, perquè la felicitat depèn de nosaltres, no de l’altre. En essència l’autoestima és el respecte cap a un mateix, que és el que s’anomena tenir dignitat, que és la major font de poder personal; amb aquest poder personal, es podrà realitzar una bona tria de la futura parella, i farà que no caiguem en relacions tòxiques; amb una bona autoestima podrem defensar els nostres drets i interessos i mantenir una relació d’igual a igual amb l’altre.

La segona part es va basar en el que ens cal per a trobar parella:

1. Trencar les nostres creences limitadores sobre el món de la parella com per exemple el “ja no queden homes aprofitables”, “a mi no em voldrà ningú”, “no sóc compatible amb ningú”, etc. Es poden tenir creences limitadores de mereixement, de capacitat, d’impossibilitat o impotència.

2. Estar disponibles, havent guarit les ferides del passat.

3. Reconèixer el nostre estil afectiu: segur, ansiós o evitador, en el qual es basen les pors a trobar parella o a fracassar en la  parella. A vegades, les pors fan que es boicotegin les relacions de parella. Es varen anomenar les pors següents: a ser abandonat, al rebuig, a equivocar-se, al compromís o a la soledat.

4. Buscar una parella compatible amb nosaltres, sobretot, basada en el nostre sistema de valors, el nostre estil de vida i aficions, la nostra sexualitat, nivell intel·lectual, estil afectiu i projecte comú de parella. Abans de sortir a buscar parella, és convenient realitzar una llista de la nostra parella ideal, així la podrem identificar.

5. Posar-nos en acció, sortir o fer accions per trobar parella en mitjans online, ser prudent, tenir paciència i perseverar.

Per últim, a la tercera, es va parlar de la negociació assertiva i estratègica dels membres de la parella, per poder-la mantenir en el temps. Saber demanar i rebre amb igualtat de condicions, tenint en compte que el que no és negociable, són els valors i l’amor.

Durant el transcurs de la xerrada es van anar incorporant exercicis i preguntes dirigides al públic assistent que van fer que la sessió fos molt dinàmica i participativa, públic el qual va estar molt interessat en el tema que es tractava i en va gaudir molt.

Sara Gallisà Mestre
Psicòloga Coach (col. 15728)
Coordinadora del GT Anàlisi i promoció
de la Psicologia Coaching-Tarragona