‘L’home sense veu’ parla a la Sala Flyhard

El passat 12 de febrer, la Comissió de Cultura del COPC, amb la col·laboració de la Sala Flyhard de Barcelona, va organitzar un teatrefòrum sobre l’obra ‘L’home sense veu’ de Clàudia Cedó. L’espectacle tracta de la comunicació entre les persones, la soledat i la possibilitat de trobar un llenguatge comú. La seva directora ofereix una visió única del fenomen ja que, a més de ser psicòloga, té una llarga trajectòria dirigint una companyia de teatre formada per actors i actrius amb problemes mentals o neuromotors i amb discapacitat.

‘L’home sense veu’ explica la història de la Cecília, una dona que està a l’atur, té dos fills adolescents i un marit que viu escarxofat al sofà, i d’en Tom Baxter, un astronauta que viu aïllat, a la lluna, intentant enviar la seva veu a la Terra. El cap de setmana que la Cecília decideix substituir la seva amiga a la feina, les seves vides faran un tomb.
Jaume Descarrega i Clàudia Cedó

Jaume Descarrega, president de la Delegació de Tarragona del COPC i coordinador de la Comissió de Cultura, va ser l’encarregat de moderar el col·loqui i va comentar que l’obra parla de ritmes i de codis diferents i de com a partir d’aquests es comuniquen les persones. També va destacar que és una història que juga entre dos mons i que el patiment de cada un dels personatges porta a unir aquests dos mons.

Clàudia Cedó, guionista i directora, va afirmar que quan amb persones amb autisme parles de determinat tema, sembla que obres una escletxa i aquesta sensació d’entrar en el seu món es una gran emoció i això es el que va voler transmetre. Com a curiositat, va apuntar que la paraula ‘autisme’ no surt en cap moment en el text.

Els espectadors van quedar entusiasmats amb ‘L’home sense veu’ i molts d’ells van comentar que veien reflectida la realitat del seu dia a dia a la feina amb la relació amb persones amb autisme. Fins i tot, una espectadora va destacar que en el personatge de la Cecília havia vist la figura del terapeuta i que l’obra li havia resultat molt esperançadora. Aquesta valoració positiva unànime final va concloure amb la necessitat de trobar nous textos d’aquest estil que apropen la psicologia i determinats casos a la població general, per poder trencar així mites i contribuir a eliminar l’estigma vers la salut mental.

www.salaflyhard.com