El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ha celebrat el Patró de la Psicologia, Juan Huarte de San Juan, amb un acte institucional que s’ha convertit ja en una tradició. Amb motiu d’aquesta celebració tan assenyalada per a la nostra professió, fem un reconeixement a les persones que donen significat a la psicologia. Aquest any 2017, n’ha estat la tercera edició. D’una banda, fem el reconeixement a aquells col·legiats i col·legiades que porten 25 anys de col·legiació consecutius i, de l’altra, distingim personalitats que han contribuït a la divulgació i a la promoció del benestar i de la bona salut mental.

En total, han estat més de 210 col·legiats i col·legiades els que aquest any complien la condició per rebre el reconeixement. No tots han assistit a l’acte celebrat a Barcelona i molts d’ells participaran en els actes que organitzen les delegacions del COPC per commemorar aquesta fita tant rellevant.


 

La col·legiada Dolors Mateo ha parlat en representació de tots els col·legiats i col·legiades que arribaven a aquesta xifra tan destacada. Ha fet un repàs a la seva trajectòria i a com va acabar sent psicòloga i ha acabat apuntant que “l’eina bàsica quan treballem en psicologia de la salut és treballar en un equip interdisciplinari”.

Els nomenats com a col·legiats d’honor el 2017 han estat: Dra. Mercè Mitjavila, Sra. Roser Pérez Simó (a títol pòstum), Sr. Itamar Rogovsky, Dr. Manuel Mariano Vera i Dr. Miquel Vilardell. La Sra. Maria Dolors Petitbó, també nomenada, va excusar la seva assistència.

Mercè Mitjavila. Primera promoció  de psicòlegs  de la Secció de Psicologia. Doctorada en Psicologia a la UAB. Membre de la Junta Directiva de la delegació a Catalunya del COP, i posteriorment del  COPC. Des de l’any 72 treballa al Servei de psiquiatria i psicologia infantil de l’Hospital de la Creu Roja de Barcelona. Va iniciar la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona  l’any 1974. Des de finals del anys 70, organitza el Pràcticum de Clínica. Actualment és vicedegana  de Pràctiques Externes.

Ha destacat: “Poder exercir la professió que vaig triar per vocació m’ha ajudat a créixer com a persona i professional. Presumiré d’haver aconseguit aquest reconeixement”.

Roser Pérez Simó (a títol pòstum). Va ser la principal impulsora de la reforma psiquiàtrica a Catalunya en els anys 60. Es va llicenciar en Medicina per la Universitat de Barcelona i es va especialitzar en Psiquiatria després dels seus estudis sobre la psicopatologia dels nens i adolescents en el centre Alfred Binet de París. Va treballar per la Diputació de Barcelona ocupant diferents càrrecs en l’àrea de sanitat i, posteriorment, va ser membre del consell assessor de salut mental del Departament de Salut i presidenta de l’Associació Catalana de Professionals de l’Atenció Pública en la Salut Mental- AEN.

Ha recollit la distinció la seva filla, Jana Gerhard: “Vull agrair la invitació, que la feu col·legiada d’honor i les paraules de Mercè Pérez Salanova. És un honor recollir-lo en nom seu”.

Maria Dolors Petitbó. Va ser cap de la Secció de Psicologia del Servei de Psicologia i Psiquiatria de l’Hospital Sant Joan de Déu des de 1991 fins 2016. Va ser membre fundadora de la unitat funcional d’abusos sexuals a menors, essent aquesta unitat clínica pionera a l’estat espanyol. Va destacar en la lluita per al reconeixement professional de la psicologia en l’àmbit de la salut.

Itamar Rogovsky. Reconegut líder mundial en l’àrea del Desenvolupament Organitzacional i de la Gestió del Canvi i les seves aportacions són extensament estudiades i usades. És membre fundador i president de GR Institute for Organizational Development a Israel, membre fundador de IODA (Associació Internacional per al Desenvolupament Organitzacional). Fa 26 anys va crear a Barcelona el primer programa d’entrenament sistemàtic en Desenvolupament Organitzacional i Consultoria de Processos de Canvi sota els auspicis d’AEDIPE Barcelona.

A través d’un vídeo, ha manifestat: “Se lo agradezco de corazón. Hemos colaborado muchos años en campos menos conocidos de la psicología y han sido muy fructíferos. Ha sido un placer colaborar con el Colegio”.

Manuel Mariano Vera. Doctor en psicologia per la Universitat de Granada. La seva tesis Doctoral es va basar en el camp de les demències de l’Alzheimer i Vascular. És membre fundador de la Sociedad para el Avance de la Psicología Clínica y de la Salud. Siglo XXI i de la Sociedad Andaluza de Neuropsicología. Ocupa diferents càrrecs públics com el de secretari general del Consejo General de la Psicología de España, el de president de la Unión Profesional de Granada i el de secretari de la Unión Profesional Sanitaria de Málaga.

Ha expressat: “Recuerdo con mucha profundidad, placer y honor todos los psicólogos catalanes con los que he trabajado”.

Miquel Vilardell. Catedràtic de Medicina Interna a la Universitat Autònoma de Barcelona, va presidir les societats catalana i espanyola de medicina interna i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. També ha coordinat el conegut com a informe Vilardell sobre la sostenibilitat del sistema sanitari català. El 2015 va ser president del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari del Govern de la Generalitat i li fou concedida la Creu de Sant Jordi "en reconeixement al conjunt del seu treball al sector mèdic, tant en l’aspecte assistencial, com en l’acadèmic i corporatiu".

Ha afirmat: “Sempre he cregut en el treball multidisciplinari i interdisciplinari. És impensable que una professió sanitària pugui seguir treballant sola, sinó que ho ha de fer en equip”.

L’acte ha comptat amb la participació del Cor del COPC que ha ofert una actuació amb un programa divers per amenitzar la vetllada. La seva intervenció ha finalitzat amb l’himne ‘Gaudeamus Igitur’ que ha fet aixecar el públic de la cadira i sumar-se a la cantada.


Podeu consultar les fotografies i el resum en vídeo de l’acte de celebració del Patró de la Psicologia 2017.