El passat 23 de març, al Teatre Akademia de Barcelona, els col·legiats i col·legiades, que es van sumar a la iniciativa de la Comissió de Cultura del COPC, van gaudir d’un excel·lent teatrefòrum amb els actors de Yerma, de Federico García Lorca, representat per l’emergent companyia de teatre Projecte Ingenu.

Com bé saben els psicòlegs i psicòlogues, una cosa són els fenòmens i l’altra l’experiència que tenim sobre els mateixos. Establint un paral·lelisme amb les arts escèniques, una cosa són les obres de teatre (el text, l’escenografia, el treball dels actors, etc.) i l’altra l’experiència i les emocions que projecten al públic.

Els teatrefòrums de la Comissió de Cultura del COPC uneixen els dos vessants: d’una banda, els col·legiats i col·legiades que hi assisteixen gaudeixen de l’obra en sí i, per tant, de tot l’art que conté cada muntatge en totes les seves disciplines (literària, interpretativa, escenogràfica...). De l’altra, poden compartir l’experiència que els genera, així com les reflexions que els provoca. Poc a poc, es van teixint -entre els actors i el públic- les possibles interpretacions sobre l’obra i els seus personatges: algunes compartides, d’altres més particulars.

El vicedegà del COPC, Ricard Cayuela, va moderar el teatrefòrum. Les seves paraules reflexionen sobre la vetllada i sobre les qualitats que conflueixen en les propostes de la Comissió de Cultura del Col·legi:

Qualsevol espectacle cultural en què els artistes són sobre l’escenari, sempre hauria de poder oferir un petit espai temporal, posterior a l’obra, on poguéssim adreçar-nos als actors o músics per escoltar tant les seves reflexions sobre l’obra representada com per exposar-hi les nostres i aportar més visions sobre l’espectacle. El teatre és sens dubte la millor disciplina per animar un fòrum i esdevé un  autèntic regal poder veure i escoltar els actors que ens han emocionat durant l’obra. Això ha passat recentment amb La Mare (al teatre Villarroel) i amb Yerma (al Teatre Akademia), una intel·ligent i creativa adaptació de l’obra de Lorca. El muntatge, originalment amb divuit actors, s’ha adaptat per a set actors joves i compromesos, amb una excel·lent interpretació, i amb una original posada en escena que combina -en el mateix espai- cambra  matrimonial i camps de conreu. Cal remarcar la fidelitat d’aquesta versió de l’obra de Lorca, que escrita el 1934 es trasllada en un moment no concret de l’època contemporània.

Durant el debat que vam encetar en acabar la funció, els psicòlegs i psicòlogues que hi van participar van aportar algunes preguntes i claus interpretatives molt productives. Per exemple, es va preguntar a l’actriu protagonista quin moment del obra li resultava mes difícil de superar. En la resposta, va descobrir que quelcom que sentia l’afectava profundament en evolucionar l’obra, però que mai no s’havia qüestionat el que li estava succeint fins que li vàrem fer la pregunta. Va ser gratificant comprovar que els actors valents i sensibles poden descobrir  variables de la seva actuació a través de les qüestions dels espectadors.

Els 45 minuts de fòrum van abordar alguns dels significants més punyents de l’obra: la simbologia del camp conreat, la rigidesa d’un entorn formal i conservador, la 
infertilitat en una dona a qui la societat només assigna el paper de mare, la manca de passió d’un matrimoni de conveniència (en què el marit és tan fred com ella), el desig insatisfet que obsessiona una esposa atrapada per assolir el mandat social de cuidar el seu cònjuge... perpètuament esperant un fill que mai no arriba, i que per ella seria l’única sortida possible cap a una vida amb sentit.

Finalment, la història progressa fins un moment en què la violència comença a fer-se palesa. En el moment culminant, Yerma decideix “matar el seu fill” escanyant el seu marit quan aquest li nega definitivament la maternitat, però s’ofereix per fer-li l’amor.

La Comissió de Cultura del COPC continuarà treballant per oferir-vos autèntics regals com el viscut el passat 23 de març de 2017. El proper serà el dia 6 d’abril al Teatre del Raval amb l’obra El miracle d’Anne Sullivan. El fòrum serà moderat per un company del Grup de Treball Psicologia i discapacitat de la Secció de Psicologia de la Intervenció Social del COPC i per un col·lega del Col·legi de Pedagogs.

Animeu-vos a venir.

Ricard Cayuela Dalmau. Junta de Govern del COPC