La Delegació de Girona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya va celebrar, el passat 16 de juny, la Festa Anual de la Psicologia al Castell de Sant Gregori.

Per començar la vetllada, Cerverí de Girona, antic habitant del castell, va fer una visita guiada per les dependències del castell i va explicar als assistents antigues històries i llegendes ja oblidades. El Castell de Sant Gregori és un Bé d’Interès Cultural del segle XII, construït segons el model de les cases urbanes nobles però més gran i fortificada. De planta quadrada, conté elements del gòtic civil català: una torre angular, un mur de defensa i dependències al voltant d’un pati interior.

Amb el castell com a magnífic escenari, a continuació es van lliurar els diplomes commemoratius del 25è aniversari consecutiu de col·legiació als col·legiats i col·legiades, de la Delegació de Girona, que enguany complien el 25è any 
Castell de Sant Gregori durant la Festa Anual de la Psicologia 2017
ininterromput d’exercici professional. El sentit reconeixement que els van brindar els companys de professió, va posar en valor la seva dilatada trajectòria professional al servei de la psicologia i de la salut mental de la província de Girona.

Acte seguit, es van lliurar els premis del XXVIII Concurs Literari d’Articles de Divulgació de Psicologia. El ja tradicional concurs literari de la Delegació de Girona del COPC va distingir i condecorar tres escrits originals, redactats pels col·legiats i col·legiades d’arreu de Catalunya. El jurat va valorar els atributs de tots els articles que es van presentar, i van premiar els textos que millor desenvolupaven simultàniament el criteri literari i el divulgatiu. Mostra de la qualitat que va reunir el certamen son els articles premiats, els quals us animem a llegir i que teniu enllaçats en cada títol d’obra premiada.

Josep Soler, de Bescanó, va ser guardonat amb el primer premi, de 600 euros, per “Trucades a mitjanit. Gestionant una emergència”, que descriu i reflexiona al voltant d’una actuació d’emergència, en què un psicòleg ha de reduir l’angoixa de les víctimes i de l’equip d’urgència que els atén. Les reflexions íntimes del protagonista i la descripció dels fets captiva el lector de la primera a l'última paraula.

El 2n. premi, de 400 euros, va llorejar Gemma Sala, de Barcelona, per “Petit de les meves entranyes. 20 minuts amb una depressió postpart”, en què la protagonista del text narra en primera persona el conjunt de pensaments i emocions té la mare d’un nadó durant els primers temps de maternitat. La problemàtica que aborda és tan sovint silenciada que acaba sorprenent una casuística molt comuna i freqüent.

Finalment, el 3r premi, de 300 euros, va recaure en Imma Riu per “Sara. El retorn a la vida”, en què l’autora ens trasllada els automatismes adquirits per una persona que va ser abandonada de petita, i com aquests automatismes condicionen les relacions que estableix en el món adult. La figura de la seva psicòloga serà clau en el desenvolupament de la història.

Josep Soler, primer premi, en el discurs d'agraïment 

Enguany, al concurs, s’hi han presentat 14 articles, deu dels quals procedents de col·legiats i col·legiades de la província de Girona. La Delegació de Girona del COPC ja treballa en la XXIX edició del concurs literari, al qual espera que es presentin cada any més articles que donin suport a la divulgació de la psicologia entre la conciutadania.

Per acabar la vetllada, la Delegació de Girona del COPC va preveure sopar i ball, per tal de cloure la Festa Anual de la Psicologia de 2017 de manera distesa i lúdica.