A l’estat espanyol la Psicoteràpia no està, encara, regulada. Conscients d’aquest fet, des del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, COPC, ens preguntem quina hauria de ser la regulació de la Psicoteràpia i com s’hauria de fer. Vam intentar treure’n l’entrellat a la jornada ‘Cap a la regulació de l’especialitat de la Psicoteràpia’ que vam celebrar a l’Aula Magna de la Universitat Abat Oliba, el passat 22 de juny de 2017.

A banda de respondre les preguntes sobre què és la Psicoteràpia, qui la pot exercir i com ho pot fer, vam intentar plantejar dubtes i inquietuds que serveixin per obrir un debat futur sobre la seva regulació on els col·legis professionals de psicologia de l’Estat hi tenen molt a dir.

Josep Vilajoana, degà del COPC, Guillermo Mattioli, president del Consell Professional i de la Secció de Psicologia Clínica, de la Salut i Psicoteràpia del COPC, i Teresa Moratalla, expresidenta de la FEATF i de la Societat Catalana de Teràpia Familiar, van ser els responsables de posar sobre la taula les línies generals per generar una reflexió entorn aquesta pràctica.

La Psicoteràpia és “una disciplina complexa en la qual es barregen conceptes també complexos, amb característiques que la identifiquen”, va apuntar Moratalla. La transversalitat, la relació, el procés, la creativitat i la voluntat són aspectes clau que defineixen la pràctica
d’aquesta especialitat. “A Espanya existeixen diferents organitzacions de caire privat que, amb la manca de regulació estatal, han tractat de definir qui podria ser psicoterapeuta. D’aquesta manera quan parlem de psicoterapeutes acreditats estem parlant de professionals formats amb uns criteris mínims comuns referits a la durada de la formació, al temps d’experiència professional i també als continguts”, va continuar.

“Regulació vol dir definició de competències, de requisits de formació i de límits a la pràctica”, segons Mattioli. El seu discurs va plantejar diferents qüestions necessàries per entendre quina professió volem i com s’ha de regular. Així doncs va plantejar: “volem una psicoteràpia que sigui una professió en si mateixa o una psicoteràpia definida com una tasca, una especialitat a la mida dels nostres coneixements com a psicòlegs?”, “una psicoteràpia determinada segons ideals prèviament concebuts o que respecti la pluralitat de mètodes ja existents?”. Finalment, coincidint amb Moratalla, va concloure que la Psicoteràpia és transversal a tots els àmbits de la psicologia i que “volem una regulació generosa de l’especialitat amb un ampli abast de formacions i respectuosa de la pluralitat”.

L’acte va acabar amb l’entrega de certificats EuroPsy obtinguts -o renovats- pels col·legiats i col·legiades l’any 2017. Els certificats EuroPsy que emet la European Federation of Psychologists’ Association (EFPA), organització que agrupa i lidera les associacions de Psicologia dels diferents països d’Europa, constitueixen un referent i una marca de qualitat per als psicòlegs/òlogues que els obtenen. Enguany 285 professionals de la psicologia del COPC han obtingut o renovat el certificat. Consulta les fotografies de l’acte.

Llegeix les intervencions completes de la jornada 'Cap a la regulació de l’especialitat de la Psicoteràpia’:

-          1. La Psicoteràpia: què?, qui?, com?, de Teresa Moratalla, expresidenta de la FEATF i de la Societat Catalana de Teràpia Familiar

-           2. Quina especialitat de Psicoteràpia volem els psicòlegs?, de Guillermo Mattioli, president del Consell Professional i president de la Secció de Psicologia Clínica, de la Salut i Psicoteràpia del COPC