Xavier Melgarejo va ser psicòleg i pedagog, especialitzat en el sistema educatiu finlandès. La seva carrera professional sempre va estar vinculada a l’educació des de diferents àmbits com, per exemple, el Col·legi Claret de Barcelona o el Consell Escolar de Catalunya. De manera sobtada, una malaltia va posar punt i final a la seva trajectòria vital.

Lluitador, compromès, tendre, proper i estimació vers els altres són paraules que defineixen la figura d’aquest Mestre. Així va quedar plasmat en l’acte d’homenatge a Xavier Melgarejo que vam organitzar des del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, el passat 30 de juny de 2017, i que il·lustra aquest àlbum de fotografies.  

L’Hble. Sr. Albert Ginjaume, cònsol general honorari de Finlàndia, el Sr. Josep Sanz, director del Col·legi Claret, el Sr. Lluís Font, president del Consell Escolar de Catalunya, el Sr. Jordi Nadal, director de Plataforma Editorial, la Sra. Anna Ramis, mestra i pedagoga, el Sr. Andrés González, vicepresident de la Secció de Psicologia de l'Educació del COPC i impulsor de l’acte, i el Sr. Ricard Cayuela, vicedegà del COPC, van participar de l’homenatge i van dedicar unes sentides paraules en record de Xavier Melgarejo.

Ginjuame va compartir que “En Xavier no va deixar mai de treballar. Recordo l’última conferència que va donar i em va dir: ‘Albert, m’he escapat de l’hospital, faig la conferència i torno’”. Per acabar apuntant que “Ens ha deixat el llegat i l’empremta per seguir instruint els nostres nens i nenes”.

Sanz va destacar que Melgarejo “era un enamorat de la vida” i que sempre afirmava “On hi hagi dolor vull posar-hi vida, on hi hagi tristor, alegria”.

Per la seva banda, Font va recordar que era “molt humà, tendre, proper, divertit. Tenia el coratge i la capacitat de fer front a l’adversitat i de fer-ho sentir, així, als altres”. Va concloure que era “un Mestre amb majúscules”.

Nadal va anunciar amb emoció que totes les persones que l’havien conegut havien tingut molta sort i que ell, especialment, tenia molt sort “de ser l’editor d’en Xavier Melgarejo i ser família”. Ell “estimava incondicionalment”.

Ramis, al seu torn, el va recordar com una persona “sensible, forta, lluitadora, amb una dedicació extrema”, un professional que “volia serveis educatius i de psicologia a tots els centres, i que aquests fossin reconeguts i ben pagats”.

González i Cayuela van agrair l’assistència de tothom a l’acte i, especialment, a la família. Va ser un homenatge humil i en família, un sentit acte que vol honrar la memòria de la bondat, la valentia i la tasca de Xavier Melgarejo. “Gracias, compañero, por tu ejemplo, por tu vida y por tu bondad”, va tancar Andrés González.