L’any 2017 quedarà marcat per un fet: els atemptats de Barcelona i Cambrils. La brutalitat va sacsejar el cor de la capital catalana i de la ciutat veïna de Tarragona i l’impacte a la ciutadania va ser colpidor. De nou, un succés tràgic trasbalsava el dia a dia de les persones que pacíficament transitaven pels carrers de les nostres ciutats. En aquest context dissortat, la resposta dels professionals que, des del primer moment van socórrer les víctimes i els seus entorns, va ser exemplar. L’atenció i l’acompanyament en els instants posteriors a l’incident va ser fonamental per pal·liar possibles conseqüències que haguessin agreujat la situació. Cal agrair la col·laboració i l’oferta de molts col·legiats i col·legiades que de seguida es van dirigir al COPC per posar-se a disposició dels serveis d’emergències en cas que fos necessari. A la vegada, cal destacar la fraternitat dels col·legis de psicologia de la resta de l’estat espanyol que també van mostrar-se oberts a col·laborar, un cop coneguda la magnitud dels successos.

És en aquest tipus de situacions en les quals els valors, la solidaritat i el compromís de les persones creix i es fan encara més palesos. La professionalitat de tots els equips sanitaris que van intervenir, tant a Barcelona com a Cambrils, és admirable i cal posar-la en valor i agrair-la. Ara, encara ens queda molt per fer. Les institucions del nostre país avançaran en temes polítics i socials, però des del COPC treballarem per proporcionar mecanismes estables que permetin la coordinació i facilitin l’actuació dels psicòlegs i psicòlogues en aquest tipus d’incidents. 
Una actuació que es demostra necessària, eficient i indispensable.

També en el context social, un assumpte que, malauradament, ens ha acompanyat al llarg de l’any és la crisi dels refugiats. Des del COPC hem col·laborat amb diferents iniciatives a les quals se’ns ha requerit. La Generalitat de Catalunya ens va demanar la participació dels professionals de la psicologia en el procés de selecció de persones que de manera voluntària volguessin exercir com a mentors dels refugiats/ades. I des de l’Ajuntament de Barcelona ens van oferir la possibilitat de participar en el Dia Mundial de les Persones Refugiades, en el qual hi vam participar oferint un espai de debat entorn la pel·lícula ‘La llum d’Elna’.

Encarem el darrer trimestre de l’any amb la programació de desenes d’activitats formatives que contribueixen a millorar la competitivitat del nostre col·lectiu. Cursos d’especialització en Psicologia Forense, en Psicologia de les Organitzacions i del Treball o en Psicologia de les Emergències són algunes de les propostes més acadèmiques que estan previstes. A la vegada, però, compaginades amb tallers, cursos i conferències de temàtiques més especialitzades que complementen els coneixements de tots nosaltres. I amb activitats de rellevància com són la celebració de la segona edició del Psicurt, Festival de curtmetratges sobre salut mental o la Jornada Commemorativa sobre Psicologia i Esport Adaptat. Esperem trobar-nos en aquests espais diversos i poder compartir, així, reflexions que ens permetin avançar com a entitat professional i créixer a nivell personal.Ricard Cayuela i Dalmau

Vicedegà 1r del COPC
Coordinador de la revista digital Psiara