El Cor del COPC canta en un concert benèfic de Nadal a Sant Pau del Camp en suport del Projecte Sant Pau per Kènia.

 

El passat 21 de gener el COR del COPC va fer un concert benèfic al monestir romànic de Sant Pau del Camp, monument nacional i tresor romànic de Barcelona, en el que va esdevenir una magnífica vetllada que van compartir més de 50 col·legiats i col·legiades.

La tarda va començar amb una amable recepció a l’església del monestir, en què el responsable del Projecte Sant Pau per Kènia i artífex de la visita, l’Eduard Elias, va explicar la història del monument teixint-la amb molta mestria amb la història de Barcelona, de Catalunya i amb anècdotes que han quedat en la cultura popular com a frases fetes. En poden ser exemple, la ràtzia d’Almansor de l’any 985, que enderroca el primer monestir de Sant Pau del Camp, entra i destrueix la ciutat de Barcelona, i provoca que Guifré el Pilós -el Comte de Barcelona del moment, nomenat pel Rei francès-  trenqui el pacte de vassallatge, cosa que es converteix en el fet històric fundacional de Catalunya. Cal dir, aprofundint en la història del Comtat de Barcelona, que l’hereu 
de Guifré el Pilós -Borrell II- és enterrat a Sant Pau del Camp.

En canvi, un exemple de com la història de Sant Pau del Camp entronca amb la cultura popular i esdevé una frase feta són “ser alt com un Sant Pau”, que es refereix a una processó en què la persona que representava Sant Pau havia de portar una gran i feixuga espasa que l’identificava i, en conseqüència, sempre s’escollia el feligrès més alt i fort. Un segon exemple és, per dir que es va de punta a punta d’un lloc, l’expressió “anar de Sant Pere a Sant Pau” que originàriament es referia a anar des del monestir de Sant Pere de les Puel·les (situat fora de la muralla, actualment molt a prop de l’Arc del Triomf) a Sant Pau del Camp (situat també fora de la muralla, però en direcció contrària, a l’espai que actualment queda entre la rambla del Raval i el Paral·lel). Els dos monestirs eren benedictins, però el primer era de dones i el segon d’homes.

Després de la classe magistral d’història i cultura, el grup es va desplaçar al claustre del monestir, una joia única a Europa, per rebre la classe d’art. Sant Pau del Camp és un tresor romànic per un doble motiu. Primer, és el tresor romànic de Barcelona perquè és l’únic vestigi que en queda. Totes les altres esglésies, la catedral, etc. es van transformar quan va arribar l’estil gòtic per il·luminar els interiors dels edificis gràcies als vitralls. Segon, és el tresor d’Europa per- 
què el seu claustre és l’únic en què sobre els capitells de les columnes descansa un arc lobulat. Actualment, se’n desconeix el per què, però les últimes interpretacions apunten que podria tenir, per algun motiu, influència germànica (una vegada ja s’ha descartat la influència mossàrab).

Després de veure el capitell que possiblement va inspirar el cubisme en Picasso, o la tomba d’un president de la Generalitat durant l’època medieval, i la façana exterior, etc. el grup va tornar a entrar a les naus de l’església per sentir el concert de Nadal del Cor del COPC, que enguany era benèfic per col·laborar amb el Projecte Sant Pau per Kènia, que està recaptant fons per comprar una ambulància per un hospital a Emaús-Hola, Kènia, en suport a la Missió d’Emaús, que hi ha construït un hospital. Totes aquelles persones que vulguin gaudir de la visita guiada i vulguin aportar una voluntat per ajudar a comprar una ambulància, poden anar tots els diumenges a Sant Pau del Camp, a les 12.45 i apuntar-se a la visita guiada al monestir que es fa quan acaba la missa de diumenge. Val molt la pena, esperem que els lectors no s’ho vulguin perdre.

El  concert del Cor del COPC  va programar nadales i cançons tradicionals  catalanes i europees, a 3 veus i 

acompanyades al piano, que van mostrar a l’auditori el creixement que està consolidant el Cor des de la seva relativament recent formació. El programa de l’actuació, dirigida per Carme Maestre i acompanyada al piano per Jordi de la Torre, va contenir cançons conegudes pel públic, com Santa Nit, Ton pare no té nas, El bon Jesuset, Cant dels Ocells o el Fum, Fum, Fum, però també d’altres cançons com Swing low, sweet chariot, el Non, Non o Mosques i mosquits que van aprofitar la immillorable acústica de la basílica romànica. Si voleu consultar el programa del concert, el teniu disponible en aquest enllaç.

En definitiva, la tarda de diumenge 21 de gener serà llargament evocada per la seva emotivitat, pel concert del Cor del COPC en una nau romànica impregnada d’història i el pas dels anys, i per la magnífica visita guiada al monestir. Recordeu, cada diumenge la teniu disponible i gratuïta a les 12.45 h, i fareu una bona obra si col·laboreu a finançar l’ambulància per Kènia.