Nova celebració del Patró de la Psicologia al COPC

 

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya va celebrar, el passat 26 de febrer, un acte institucional de reconeixement dels psicòlegs i psicòlogues i altres personalitats la tasca dels quals és significativa per al Col·legi.

Com cada any, i en primer lloc, el primer reconeixement formal és l’elecció de la data, el més pròxim possible a San Juan Huarte de Saint Jean, patró de la psicologia a Espanya. En segon lloc, el COPC va distingir 4 col·legiats d’honor, nomenament pel qual no és imprescindible ser professional de la psicologia, cosa que manifesta la voluntat del Col·legi d’obrir-se a la societat a la qual serveix. Per últim, el reconeixement als professionals que l’any 2017 van complir 25 anys de col·legiació i, per tant, d’exercici professional.

L’acte del patró de la Psicologia de 2018 va reunir vora 90 persones que omplien la sala d’actes de la Seu de Barcelona. Com a obertura de l’acte, el degà del COPC, el Dr. Josep Vilajoana, va donar la benvinguda als assistents i els va acollir amb tots els honors. Les seves paraules van expressar que “la professió de psicologia ha demostrat que allò que en diem interdisciplinari, pluridisciplinari, multidisciplinari és una imperiosa  necessitat per tota la comunitat, o sigui,  hem après a treballar amb  altres professionals 
(...) però hem demostrat que és la nostra manera de treballar i que estem inserits en molts projectes de la comunitat”.

A continuació, va prendre el torn de paraula la secretària del COPC, Maite Sánchez-Mora, que va remarcar que “el temps passa ràpid i 25 anys d’activitat professional és més de la meitat de la vida laboral, per tant, s’ha sobrepassat el que seria l’equador professional”.

Les intervencions dels representants del Col·legi precediren els lliuraments dels pins d’or del COPC, distinció que s’atorga als col·legiats d’honor que la Junta de Govern nomena cada any. Enguany, com és habitual, es van distingir com a membres d’honor del COPC una representació diversa de personalitats que orienten l’acció del Col·legi: d’una banda, col·legiats que han desenvolupat la psicologia amb especial excel·lència i repercussió; d’altra banda, els professionals de la psicologia amb repercussió mundial; finalment, persones que, sense ser psicòlegs, han aconseguit transformar la mentalitat de la societat amb una activitat especialment profitosa per a la mateixa. En la primera tipologia, el Dr. Jaume Almenara (a títol pòstum), exdegà del COPC i pioner en l’àmbit de la psicologia i de la comunicació social, i el Sr. Melchor Mateu, fundador de la Asociación Española de Dirección y Desarrollo de Personas. En segon lloc es distingí la Sra. Lorna Smith, psicòloga americana reconeguda per la innovació en el tractament de pacients amb desordre de personalitat. Finalment, el COPC també distingia Óscar Camps fundador de l’ONG Proactiva Open Arms que es dedica al salvament de la vida dels nàufrags del Mediterrani.

El primer reconeixement com a col·legiat d’honor de la vetllada va ser per a Lorna Smith. El Sr. Guillermo Mattioli, president del Consell Professional i vocal de la Junta de Govern, va presentar Smith i la seva obra a l’auditori. Va destacar la contribució de la Sra. Smith a la psicologia a Catalunya i el seu extens currículum vinculat a diverses institucions internacionals i de referència per a la psicologia. Va cridar la Sra. Dimitra Doumpioti, que recolliria el pin d’or en nom de la distingida. En el seu discurs d’agraïment, Doumpioti va manifestar que era una gran integradora dins del món de la psicologia i que és una font d’inspiració per a ella i per a molts altres professionals.

A continuació, la Dra. Marina Romeo, psicòloga col·legiada i professora titular de la UB, va presentar i argumentar el nomenament del Dr. Jaume Almenara com a col·legiat d’honor. Va posar de manifest que “durant més de 20 anys que vam compartir la vida acadèmica, el recordo un enamorat de la tarima i de compartir el coneixement amb l’alumnat” i va afegir que “el paper d’en Jaume resulta fonamental per la consolidació i la defensa de la professió davant les diferents administracions públiques” i va lliurar el pin d’or a la Sra. Almenara, germana del distingit, que va rebre l’obsequi en representació seva. En el seu parlament, la Sra. Almenara va afirmar que era un orgull rebre aquest reconeixement i va agrair al COPC el tracte i el suport rebut en aquests moments tant difícils.

El tercer col·legiat d’honor de 2018 va ser Óscar Camps, fundador de l’ONG Proactiva Open Arms, que des de fa 3 anys treballa incansablement per rescatar els nàufrags africans, del pròxim orient i asiàtics de la mar Mediterrània quan s’enfonsen les pasteres amb què naveguen per culminar la seva ruta migratòria cap a Europa. El vicedegà del COPC, el Sr. Ricard Cayuela, va destacar la tasca humanitària de Proactiva Open Arms, i especialment la iniciativa, recursos i infinita energia que va haver de tenir Òscar Camps per posar en marxa i obtenir recursos per a la seva activitat, tot i els impediments de les organitzacions supragovernamentals europees i els governs dels estats europeus que tenen frontera a la mar Mediterrània. Ricard Cayuela va assegurar que “en aquell moment l’Òscar ja havia fe una demanda a psicòlegs especialistes en emergències per cuidar de la salut mental dels voluntaris”. Camps, en el seu discurs d’agraïment va ressaltar que hi ha un “meravellós equip humà que està ara en aquests moments enmig del mar treballant i un altre meravellós equip que s’ocupa de la salut mental d’aquest altre”.

Per últim, Maria José Poza, vocal de la Junta de Govern, va explicar els motius per al nomenament com a col·legiat d’honor de Melcior Mateu, fundador de la Asociación Española de Dirección y Desarrollo de Personas i professor. Tal com va argumentar, “¿qué destacaría de Mateu? Pues una implicación en sus clases que incluía provocación, accesibilidad y, sobretodo, disponibilidad para sus alumnos” . Acte seguit, va fer el lliurament del pin d’or del COPC a Melcior Mateu, que va prendre el torn de paraula per agrair la distinció.

Acte seguit, el Cor del COPC va cantar per als assistents, com a preludi al lliurament dels diplomes als 25 anys de col·legiació. La selecció de cançons que va fer el Cor del COPC, com de costum va ser divers i eclèctic: des de cançons espirituals, populars europees, de música clàssica o de jazz i bandes sonores. En són exemples el Dona Nobis Pacem (W. A. Mozart), el Swing low, sweet chariot (espiritual), el Cucut i la Guimbarda o Perdut en la Immensa Mar (tradicionals) o I'm Beginning To See The Light (D. Ellington i altres).

Finalment, el Col·legi va fer entrega d’un diploma als col·legiats i col·legiades que van complir el 25è any de col·legiació l’any 2017, per tal de reconèixer el seu treball en el desenvolupament del món de la psicologia, que a Catalunya s’ha assolit conjuntament, gràcies al rigor, la dedicació i el treball constant dels psicòlegs/òlogues col·legiats/ades que vetllen pel benestar de les persones i aprofundeixen en l’estudi de la professió, especialment dels que ja acrediten una llarga experiència professional. En definitiva, un reconeixement modest, però més que meritat.

Una vegada es van lliurar els diplomes i fotografiar el moment, la col·legiada Mari Carmen Montañez va parlar en nom dels homenatjats i va compartir les seves primeres sensacions al moment de col·legiar-se “en mi interior quedó registrado un sentimiento de pequeñez, de inseguridad, de soledad, una sensación de adentrarme en un camino nuevo, desconocido, quedando lejos mi familia y mi barrio, y una idea clara de ser psicóloga y trabajar de psicóloga”.

Per acabar, el degà Josep Vilajoana va cloure l’acte i va convidar als assistents a compartir una conversa agradable amb el suport d’un piscolabis a peu dret que va afavorir la trobada de bons companys de professió. Abans, però, es va fer una foto conjunta, de tots els professionals reconeguts, que sintetitza i recorda l’acte del Patró de la Psicologia de 2018.

Podeu consultar la galeria de fotos de l’acte en aquest enllaç i veure’n el vídeo resum a la videoteca del COPC, on també teniu disponible l’actuació del Cor del COPC.