(dis)CAPACITATS: LES DUES CARES DE LA MONEDA

 

Com ens hagués agradat un titular diferent! Però com en les dues cares d'una moneda, després de la Taula Rodona: LALIGA GENUINE, o de com posar el valor en les (dis)CAPACITATS, realitzada dimarts passat 24 d'abril, ens queda un regust agredolç: d'una banda, la qualitat de les intervencions, la seva humanitat, passió i esperit esportiu. La seva capacitat de generar entusiasme i el seu exemple del que ha de ser l'esport i els valors que li són essencials. Però d'altra banda, la nostra sorpresa, perplexitat i decepció com a organitzadors davant l'absència de públic.

         La taula rodona, moderada per Tere Ortega, redactora d'informatius a Tarragona Ràdio, es va iniciar amb les paraules del  president del  Nàstic, Josep María Andreu,  que va narrar com va  néixer el Nàstic Genuine, a 
partir de la il·lusió de dos seguidors fidels: l’Álvaro i el Rubén. Des de feia anys seguien els partits del Nou Estadi i el seu somni era poder jugar algun dia amb la samarreta del Nàstic. Un dia després d'un partit, se'ls va convocar a la llotja i se'ls va proposar que fossin els capitans del “millor equip de la història del club” i així va néixer el Nàstic Genuine.

Per  la  seva  banda, Rafel  Magrinyà, entrenador del
Nàstic Genuine va lloar les virtuts dels membres de l'equip, ressaltant el seu compromís, la seva generositat, la seva alegria, que neix de sentir-se recolzats i tinguts en compte en la seva diversitat i en el qual poden aportar en tots els àmbits a la resta dels equips del club.

         Rubén Almazán i Álvaro Cano, els capitans del Nàstic Genuine, ens van enlluernar a tots. Amb el seu infrangible entusiasme pel que fan, aconsegueixen, sense pretendre-ho, un efecte transformador. Sentir que els límits estan tan sols en les nostres ments. I que es poden superar.

         Per la seva banda, els voluntaris de l'IES Martí i Franquès de Tarragona, Joan Escoté i David Vila, van compartir el seu testimoniatge sobre el que els ha aportat aquesta experiència com a voluntaris dins de l'equip.

         Per finalitzar, Lourdes Carrascón, psicòloga de l’esport, es va encarregar d'explicar el paper de la psicologia en el desenvolupament inclusiu de les persones amb algun tipus de discapacitat i els avantatges que aporta treballar en equips amb persones que tenen capacitats diferents.

         En resum, una activitat de 10, summament enriquidora i gratificant per a tots els que vam assistir-hi, que vam ser molt pocs, concretament 3. És evident que alguna cosa no funciona perquè un projecte tan interessant com aquest, que fomenta els valors de l'esport i les capacitats diferents de les persones no obtingui la nostra atenció. Resulta urgent i necessari reflexionar junts, des de totes les institucions i entitats implicades: començant pel mateix COPC, l'Ajuntament de Tarragona, els Jocs del Mediterrani 2018, la Generalitat, associacions, entitats, etc., per analitzar les causes que puguin estar provocant aquesta falta de resposta. Cal buscar solucions que siguin realment productives i que permetin visibilitzar un projecte tant necessari, que intenta transmetre un dels valors més importants a nivell esportiu: "Es tracta de compartir abans que competir".

 
Junta Rectora Delegació de Tarragona del COPC