III Jornada anual de la Psicoxarxa Solidària del COPC

 

El passat 12 d’abril va tenir lloc la III Jornada anual de la Psicoxarxa Solidària del COPC, un acte que s’ha consolidat com l’espai de trobada per compartir i reflexionar sobre el desenvolupament de la xarxa solidària de psicòlegs i psicòlogues del Col·legi.

L’activitat va comptar amb l’Equip d’Admissions i Derivacions, qui va presentar el balanç anual de la xarxa solidària, amb diferents professionals col·laboradors que van parlar de la seva experiència de col·laboració amb la iniciativa i amb el degà, Josep Vilajoana, i la vicesecretària, Dolors Liria, president i coordinadora de la Psicoxarxa. A més, l’acte va comptar amb la presència de Josep Villarreal, director d’Estratègia i Innovació Social de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, qui va presentar l’estratègia d’inclusió i reducció de les desigualtats a la ciutat comtal.

Vilajoana va destacar que “vam passar de festes corporatives a festes de caràcter social i pensades per a la comunitat”, i va afegir a continuació que el que fem des de la psicologia és útil i que iniciatives com aquestes aconsegueixen donar major visibilitat a la nostra professió.

Liria va compartir la seva experiència com a coordinadora de la xarxa solidària des d’un punt de vista més emocional. “Ens agradaria que tothom tingués accés a tractament psicològic” i va continuar desitjant que sigui un projecte de futur i que incorpori la perspectiva de gènere.

Nalleli Silva Michel i Ana Molinaro, psicòlogues que formen l’Equip d’Admissions i Derivacions, van destacar que cada vegada més gent s’apropa a la Psicoxarxa i que s’ha establert un seguit de trobades periòdiques amb els professionals col·legiats que hi participen per tal d’intercanviar experiències des de diferents marcs teòrics i compartir casos.

D’altra banda, Toni Alcócer i Marta Oliver, psicòlegs col·laboradors de la Psicoxarxa, van compartir la seva experiència solidària. Alcócer, implicat en la cerca de mentors per a refugiats, va destacar la possibilitat de veure com eren aquestes persones i saber si tenien empatia suficient per tractar amb persones en situacions dramàtiques. Oliver va ressaltar que la seva implicació li ha suposat un repte que l’ha fet ser més creativa i espontània en la seva pràctica professional.

Aquests, però, no va ser els únics testimonis que es
van compartir durant la jornada, altres hi van ser presents en format vídeo. Podeu consultar els materials en els diferents enllaços:

·        Psicoxarxa Solidària: Presentació institucional

·        Psicoxarxa Solidària: Equips de d'admissions i derivacions

·        Psicoxarxa Solidària: Professionals col·laboradors

·        Psicoxarxa Solidària: Usuaris