Premis XXIX Concurs literari d'articles de psicologia de la Delegació de Girona del COPC

 

El concurs literari de la Delegació de Girona del COPC ha arribat enguany a la vint-i-novena edició, consolidant l’activitat més antiga del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. El passat 15 de juny es van fer públics guanyadors dels premis durant la festa de la psicologia de 2018 que cada any celebra la delegació.

El present 2018, es van presentar 24 articles de col·legiats: 11 de la província de Girona, 12 de Barcelona i 1 de Tarragona. El jurat, per tant, va destacar que en aquesta edició ha incrementat el nombre de participants respecte anys anteriors i que, a més, també ha augmentat la qualitat i l'esperit literari dels textos.

El jurat va premiar amb el primer premi, dotat amb 600 €, el text La manada: entre el masclisme i la psicopatia, de l’autora de Salt Núria Tió. La narració, tal com el seu títol informa, descriu el cas de la manada i com una visió masclista i cosificadora anul·la l’empatia i possibilita l’agressió sexual en grup.

El segon premi, de 400 €, va recaure en Josep Soler, de Bescanó, per L'etiqueta diagnòstica o el diagnòstic de l'etiqueta. Josep Soler, que ja havia estat  premiat  també  l’any passat, articula un  text en
A la imatge, d’esquerra a dreta: Núria Tió, Josep Soler i Raquel Vidal
què el lector també és protagonista i ha de prendre les principals decisions de la protagonista de la història, escollint llegir un o altre capítol en funció de la decisió que vol que prengui la protagonista.

El tercer premi, que va suposar 300 € per a l'olotina Raquel Vidal, va adjudicar-se a L'Helena i l'Agnès: un fragment de vida i afecte. La voluntat d'integració dins d'un context residencial. El text narra el paper de la psicòloga d’una residència de persones grans per tal de promoure la qualitat de vida de dues persones que hi viuran durant els seus darrers anys.

Van merèixer una menció especial uns altres quatre textos que el jurat va voler destacar, per la seva alta qualitat, i als quals també vol donar difusió atorgant-los la categoria de finalistes. Ordenats alfabèticament són:

· No em necessita. Els senyals d’alarma del Trastorn de l’Espectre Autista durant els primers anys de vida, de Lourdes Busquets, Marina Mestres i Júlia Mirabell

· Noa. Les quatre mirades de la mania, d’Imma Riu

· Records d’un oblit. Tres mirades que narren la història d’un procés de demència, de Marta Juanola

· Síndrome del niu i identitat materna. Reflexions d’una balena, de Vanessa Prades

 
Podeu llegir tots els textos clicant damunt del títol, esperem que en gaudiu la lectura. La Delegació de Girona del COPC vol transmetre l’enhorabona als guanyadors i l’agraïment a tots els participants i membres de jurat.