El passat 22 de juny, a Madrid, es van celebrar les III Jornadas Nacionales de Psicoterapia impulsades pel Consejo General de la Psicología de España i coorganitzades juntament amb el Colegio Oficial de Psicólogos de Madrid i el Centro de Enseñanza Superior Cardenal Cisneros, adscrit a la Universidad Complutense.

A l’esdeveniment hi va haver una nodrida representació de psicòlegs i psicòlogues catalans. Entre ells destaquem Guillermo Mattioli, actual degà del COPC i membre de la junta directiva de la División de Psicoterapia; Teresa Moratalla, actual secretària del COPC i membre de la junta directiva de la European Family Therapy Associations; Rafael Penadés, actual vocal del COPC i responsable de l’Àrea de Neuropsicologia i Tractaments Psicològics de la  Unitat  d’Esquizofrènia  de  l’Hospital  Clínic  de  
Barcelona, i Josep Vilajoana, exdegà del COPC i vicepresident segon del Consejo General de la Psicología de España.

El tema que es va abordar en la tercera edició d’aquestes jornades estatals va ser l’intrusisme professional. Garantir una correcta atenció als pacients passa per assegurar una correcta formació i un adequat exercici professional per part de tots els psicòlegs i psicòlogues. Treballar per allunyar del món de la psicologia tothom qui no estigui qualificat per oferir aquest tipus de servei és un dels principals objectius del Consejo General de la Psicología de España que s’articula a través dels diferents col·legis professionals. Les amenaces més comunes són la manca de formació de rigor, la falta d’ètica en l’exercici professional i la no regulació d’aquesta pràctica en l’àmbit nacional i europeu que reconegui el paper central de la psicologia en ella.

Al llarg de la jornada es va debatre sobre aquests aspectes i es va apuntar com a lema: Contra l’intrusisme? Qualitat, ètica, regulació i informació.

Consulta a continuació les ponències dels representants del COPC:

Mesa redonda: Las intervenciones psicoterapéuticas en problemas actuales (I)

46:25 La intervención psicoterapéutica en divorcio con conflicto de alta intensidad, Teresa Moratalla

1:02:40 Psicoterapia individual en la esfera de la esquizofrenia y el espectro autista en adultos, Rafael Penadés

Mesa redonda: Regular la psicoterapia en España

15:49 La regulación de la psicoterapia en España, Guillermo Mattioli