Es presenta el Grup de Treball de Moviments migratoris, refugi, asil i relacions interculturals

 

El passat 20 de novembre, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya va presentar el nou Grup de Treball Moviments migratoris, refugi, asil i relacions interculturals en un acte en què, a continuació, programava la seva primera activitat, la Taula rodona Reptes de la intervenció psicològica en immigració i refugi. 

La coordinadora d’equip, la psicòloga Núria Díez, va obrir l’acte amb una breu descripció de la tasca i objectius del nou grup de treball, que depèn de tres seccions: la Secció de Psicologia d’Emergències, la Secció de Psicologia de la Intervenció Social i la Secció de Psicologia Clínica, de la Salut i Psicoteràpia. Inicialment, el grup de treball va ser impulsat pel Dr. Guillermo Mattioli, actual degà del COPC, arran de la col·laboració que es va generar per organitzar la VI edició del Congrés Català de Salut Mental, que l’any 2017 tractava Migracions, exili i refugi: drets humans i salut mental, i va reunir-se per primera vegada al juny de 2017, una vegada finalitzat el congrés. El detall dels objectius generals i els objectius específics anuals estan molt ben especificats a la pàgina web del grup de treball del web del COPC, però la coordinadora en va ressaltar 4: el primer, determinar els temes d’actualitat més punyents i generar mecanismes per abordar-los profundament, des del pensament crític i complex, per tal de poder prendre posicions raonades, raonables i revisables; el segon, difondre entre els col·legiats i col·legiades coneixements específics sobre el tema; tercer, crear mecanismes de col·laboració, tant entre professionals de la psicologia com entre altres professionals, institucions i entitats; i quart, visibilitzar problemàtiques i deficiències existents en l’àmbit de treball. 

Durant la seva intervenció inicial, Núria Díez va destacar que el “grup de treball neix de la necessitat de trobar un espai on poder reflexionar, compartir recursos, dificultats i fer xarxa amb els professionals que treballen en el món del refugi i la immigració en diferents sectors”. Segons va afegir, “el GT omple un buit, una soledat, que es troben els treballadors quan treballen cadascun en la seva entitat”, gràcies a una trobada mensual multidisciplinària, en què sobretot participen psicòlegs i psicòlogues, però també professionals del treball social, de la sociologia i la psiquiatria. La psicòloga va tancar la presentació inicial remarcant que “el GT és obert a la participació de nous integrants, i permet una implicació temporal”, una invitació formal als col·legiats i col·legiades a sumar-se al grup de treball. 

La segona part de l’acte era la Taula rodona: Reptes de la intervenció psicològica en immigració i refugi, que al seu torn tenia tres parts. La primera, presentada per Laia Martín -psicòloga clínica del Programa d’atenció en salut mental per població immigrada (SATMI) del Parc Sanitari Sant Joan de Déu-, abordava la Introducció del rol de la salut mental en el món professional del refugi i la immigració. La segona part de la taula fou un cas pràctic presentat per Núria Díez, coordinadora del GT i psicòloga assessora de programes de salut mental a l’ONG Acción contra el hambre. El cas pràctic il·lustrava les dificultats que es va trobar quan va entrar il·legalment a Europa, i les dificultats que tenia l’equip d’atenció social que el va atendre a causa de la seva desadaptabilitat i dels problemes psicològics que va desencadenar. Finalment, la tercera part de la taula abordava La figura de l'intèrpret en la intervenció psicològica, gràcies a les aportacions de Cecilia Espejo, psicòloga del Servei d'Orientació Psicològica del SAIER, Borja Espinosa, treballador social de Creu Roja, i Claudio Moreno, psicòleg Servei d’Atenció Psicològica d'ACCEM, ja que l’intèrpret media la teràpia de psicòlogues i psicòlegs. 

L’acte va cloure amb un torn de preguntes que va demostrar a la pràctica la necessitat de compartir experiències i criteris d’intervenció que va impulsar la creació del Grup de Treball Moviments migratoris, refugi, asil i relacions interculturals, al qual el COPC dona oficialment la benvinguda.